Robot Točkica dobio vrlo važan zaštitarski posao čuvanja ruševina Pompeja od pljačkaša

Poznati robot američke tvrtke Boston Dynamics, Spot, sve više dokazuje svoju svestranost. Najnovija misija koju ima predstavlja i novu dimenziju odgovornosti za njega.

Branimir Vorša | 30.03.2022. / 14:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Arheološki park Pompeji u Italiji angažirao je četveronožnog robota po imenu Spot (Točkica) da čuva ulice i tunele drevnog talijanskog grada umjesto ljudi. Djelujući kao robotski pas čuvar, Spot će patrolirati Pompejima noću ili kad god je mjesto zatvoreno za turiste, pogled uživo za djelatnike parka koji se nalaze izvan njega.

Dio njegovog posla jest istražiti tunele koje su iskopavali ilegalni lovci na relikvije, koji uzrokuju strukturalne probleme, ali bi bili opasni ili preuski za pristup djelatnicima arheološkog parka.

Slika nije dostupna Tko ima bolje pokrete, robot ili Jagger? Pogledajte video koji pokazuje nevjerojatne mogućnosti robota Spot

Spot, koji je proizvod američke tvrtke Boston Dynamics, koristi svoje kamere i senzore kako bi osigurao prijenos informacija iz teško dostupnih struktura Pompeja. Sposoban je pregledati 'čak i najmanji prostor', prikupljati i bilježiti podatke korisne za planiranje intervencija, za rješavanje sigurnosnih i strukturalnih problema.

Pompeji su drevni grad koji je bio zatrpan vulkanskim pepelom, nakon erupcije Vezuva 79. godine. Danas se njegove arheološke ruševine prostiru na oko 440.000 kvadratnih metara, ali se suočavaju s degradacijom od prirodnih sila i ljudskih aktivnosti.

Nejasno je koji su sve strukturni problemi koje Spot traži, iako je jedan od njih povezan s tunelima koje su iskopali ilegalni lovci na relikvije. Daily Mail je kontaktirao arheološki park Pompeje za više informacija.

Slika nije dostupna Pogledajte što je od naprednog robota napravio ovaj youtuber: Biste li popili čašu piva koju vam on servira?

Želimo testirati korištenje ovih robota u ilegalnim podzemnim tunelima i koje otkrivamo na području oko Pompeja, rekao je Gabriel Zuchtriegel, direktor arheološkog parka Pompeji.

Često su sigurnosni uvjeti unutar tunela koje su iskopali pljačkaši grobova iznimno nesigurni, zbog čega bi korištenje robota moglo značiti proboj koji bi nam omogućio da nastavimo s većom brzinom i potpuno sigurno, pojasnio je Zuchtriegel.

Robot Spot, koji je prikladan za unutarnju ili vanjsku upotrebu, može mapirati svoje okruženje, osjetiti i izbjegavati prepreke, penjati se stepenicama i otvarati vrata. Može obavljati opasne zadatke u raznim negostoljubivim okruženjima kao što su nuklearne elektrane, morska naftna polja i gradilišta.

Slika nije dostupna Točkica postao Sklepanko: Vlasnica svojeg robotskog psa šeta na uzici, tepa mu i kupa ga...

Spot nije jedina vrhunska tehnologija koja se koristi u Pompejima. Arheološki park Pompeji također koristi Leica BLK2FLY, leteći laserski skener sposoban za autonomno provođenje 3D skeniranja.

Boston Dynamics najavio je robotskog psa Spot još 2016., ali je godinama bio u razvoju prije nego što je pušten u prodaju u lipnju 2020. za pozamašnih 75.000 dolara.

Spot se može koristiti za niz aplikacija u teškim uvjetima rada, uključujući inspekciju testnih mjesta za lansiranje raketa, kao što je već pokazao SpaceX. Također je raspoređen u francuskoj vojsci, pomažući osoblju vojnih škola u obuci.

Slika nije dostupna Ovaj robot postaje sve draži i draži: Naučio kupiti smeće i prljavi veš za čovjekom

Osnivač Boston Dynamicsa Marc Raibert ranije je rekao da će Spot uskoro biti dostupan i za kućnu upotrebu.

Također imamo projekt za koji sam siguran da će mnogi od vas biti jako zainteresirani, a to je čišćenje vaše kuće, rekao je još 2020. godine.

Trenutno, Spot još nije dostupan za kućnu upotrebu, ali jednog dana će biti. Mislim da će vam se svidjeti ideja da se robot može smjestiti u sobu i koristiti svoj sustav vida za prepoznavanje odjeće vaše djece koja je ležala uokolo, rekao je tada Raibert.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti