Trump naredio: TikTok ima 90 dana da proda svoju američku podružnicu

Prema odredbi ByteDance mora uništiti sve kopije podataka s TikToka povezanih s američkim korisnicima i o tome obavijestiti američki Odbor za strana ulaganja u SAD.

Martina Čizmić | 15.08.2020. / 11:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu odredbu koja bi trebala prisiliti kineski ByteDance da proda svoju američku podružnicu popularne aplikacije TikTok u roku od 90 dana.

Postoje čvrsti dokazi koji me navode da vjerujem da ByteDance... može napraviti nešto što bi moglo zaprijetiti nacionalnoj sigurnosti SAD-a, stoji u odredbi.

Slika nije dostupna U TikToku šokirani Tumpovom odredbom: "Borit ćemo se da se prema našoj tvrtki i našim korisnicima postupa pošteno, ako treba i na sudu"

Slika nije dostupna Američki mediji optužuju: TikTok je potajno prikupljao jedinstvene podatke korisnika na Androidu

Prema odredbi ByteDance mora uništiti sve kopije podataka s TikToka povezanih s američkim korisnicima i o tome obavijestiti američki Odbor za strana ulaganja u SAD.

Analitičari procjenjuju kako je ova izvršna odredba zapravo pozitivna za ByteDance i TikTok jer im daje više vremena za reakciju. Naime, prethodna odredba zaprijetila je izbacivanjem TikToka iz trgovina aplikacija u SAD-u nakon 15. rujna.

Slika nije dostupna Trump potpisao uredbu kojom se Amerikancima zabranjuju transakcije s ByteDanceom, ali ne odmah

Podsjetimo, pod Trumpovim pritiskom ByteDance je ušao u pregovore o prodaji svoje američke podružnice TikToka Microsoftu, a kao potencijalni kupac spominjao se i Twitter, no oni su brzo odustali.

Slika nije dostupna Službena potvrda: Microsoft bi do sredine rujna mogao preuzeti TikTok

Microsoft je potvrdio da je ušao u pregovore o kupovini TikToka u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu što bi, prema nekim procjenama, moglo koštati između 10 i 30 milijardi dolara.

Izvor: CNBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti