Američki mediji optužuju: TikTok je potajno prikupljao jedinstvene podatke korisnika na Androidu

Prema rezultatima istraživanja, TikTok je navodno praksu praćenja MAC adresa ukinuo u studenom 2019., otprilike kad se našao pod istragom zbog slanja podataka korisnika u Kinu.

Martina Čizmić | 12.08.2020. / 08:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kineska aplikacija TikTok našla se na udaru američkih medija nakon što su objavili rezultate istrage o sigurnosti te aplikacije. Kako piše Wall Street Journal, njihova je istraga pokazala da je TikTok prikupljao jedinstvene identifikatore uređaja na Androidu barem 15 mjeseci.

Radi se o MAC adresi, jedinstvenom setu brojeva koji identificira svaki uređaj priključen na internet. Oglašivači prate te podatke kako bi vidjeli što korisnici posjećuju na internetu i prilagodili im oglašavanje. No, isto tako, MAC adresu moguće je iskoristiti i kako bi se pratilo "kretanje" korisnika po internetu.

Slika nije dostupna TikTok na udaru još jednog regulatora zbog načina na koji barata podacima korisnika

Slika nije dostupna Zabrinutost u Appleu: Zbog Trumpove odluke prodaja iPhonea mogla bi pasti čak 30 posto

Takvo praćenje korisnika zabranili su i Apple i Google još 2015. godine, no TikTok je navodno zaobišao ta ograničenja, tvrde iz WSJ.

Iz TikToka pak tvrde da aktualna verzija aplikacije ne prikuplja MAC adrese, dok su iz Googlea poručili da pregledavaju rezultate istraživanja koje je WSJ objavio.

Prema rezultatima istraživanja, TikTok je navodno praksu praćenja MAC adresa ukinuo u studenom 2019., otprilike kad se našao pod istragom zbog slanja podataka korisnika u Kinu.

Podsjetimo, upravo zbog optužbi da šalju podatke korisnika u Kinu, TikTok se našao na udaru američke administracije. Predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će zabraniti aplikaciju u SAD-u ako ByteDance (tvrtka vlasnik TikToka) ne proda svoju američku podružnicu. Kao potencijalni kupac ističe se Microsoft, iako se spominju i još neke tvrtke poput Twittera.

Slika nije dostupna Nakon Microsofta još jedan tehnološki div snubi TikTok

Slika nije dostupna U TikToku šokirani Tumpovom odredbom: "Borit ćemo se da se prema našoj tvrtki i našim korisnicima postupa pošteno, ako treba i na sudu"

Slika nije dostupna Trump potpisao uredbu kojom se Amerikancima zabranjuju transakcije s ByteDanceom, ali ne odmah

Trump je potpisao i izvršnu odredbu kojom zabranjuje funkcioniranje TikToka, ali ona bi trebala stupiti na snagu poslije 15. rujna, kad istekne rok za prodaju koji je nametnuo.

Izvor: WSJ

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti