Jezivi zvukovi šire se s čuvenog mosta u San Franciscu: "Uhvatila me panika, mislio sam da se raspada"

Jedan od najpoznatijih američkih mostova Golden Gate Bridge proizvodi misteriozne zvukove koji se šire Zaljevskim područjem (Bay Area) San Francisca i širi jezu među lokalnim stanovništvom. Neki su pomislili da je most u problemima, drugi da su zvukovi misterij, no pojašnjenje je zapravo jednostavno.

Branimir Vorša | 08.06.2020. / 11:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Gotovo 90 godina nakon izgradnje Golden Gate Bridge i dalje se redovito održava i nadograđuje kako bi se održala razina njegove sigurnosti. Nedavno je tako dobio nadogradnju koja povećava njegovu otpornost na udare vjetra.

Inženjeri su u procesu dorade čelične konstrukcije mosta tako da ona bude djelomice tanja i s više rupa kroz koje bi vjetar mogao nesmetano prolaziti te na taj način manje ljuljati i sam most. Riječ je o ogradi mosta uz pješački dio, koja je sad tanja, no ima gušću rešetku s više rupa.

No nova nadogradnja sa sobom nosi i nuspojavu u obliku misterioznog huktanja, koje lokalnom stanovništvu zvuči jezivo i koje se može čuti duž čitavog Zaljevskog područja San Francisca.

Konstruktor ističe da je to očekivana nuspojava zbog povećanja aerodinamičnosti mosta i prolaska vjetra kroz mnogobrojne rupe koje su dio dizajna mosta. Tri četvrtine nadogradnje su završene, što znači da po dovršetku radova zvukovi možda budu još i glasniji tijekom vjetrovitih dana.

Malo me uhvatila panika, valjda jer sam pomislio da se most raspada, rekao je za lokalni TV kanal KPIX jedan stanovnik tog područja.

Na Twitteru su se pojavile i brojne videosnimke zvuka koji tijekom vjetrovitih uvjeta sad proizvodi Golden Gate Bridge i zvuk je doista glasan. Ima i onih kojima je taj zvuk super.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti