Američka vojska testira dosad najnapredniji padobranski sustav

Novi padobranski sustav lakše je postaviti od konvencionalnog te on vojnike može uvesti u borbu s opremom koja im je potrebna brže nego ikad dosad.

Branimir Vorša | 08.03.2023. / 09:43

RRDAS padobranski sustav američke vojske
RRDAS padobranski sustav američke vojske (Foto: army.mil)

Novi padobranski sustav za ispuštanje tereta, koji obećava učinkovitiju dostavu vojnika i njihove opreme u zonu ispuštanja, trenutačno prolazi testiranja u američkoj vojsci. Riječ je o sustavu Rapid Rigging De-Rigging Airdrop System (RRDAS) dizajniranom za odvajanje nakon slijetanja, čime se vojnicima omogućuje da brzo napuste područje slijetanja i izbjegnu potencijalnu neprijateljsku opasnost.

Sustav RRDAS lakše je postaviti od konvencionalnog te on vojnike može uvesti u borbu s opremom koja im je potrebna brže nego ikad dosad, piše u priopćenju američke vojske koje prenose američki mediji.

Slijetanje pomoću modularnih zračnih jastuka

RRDAS se sastoji od niza modula zračnih jastuka za višekratnu upotrebu koji se postavljaju kako bi ublažili udar tereta koji pada na tlo. Za razliku od tradicionalnih teretnih padobrana koji koriste kartonski materijal za ublažavanje slijetanja, RRDAS koristi deset modula zračnih jastuka koji mogu apsorbirati svu silu udara u tlo. Ti samonapuhujući zračni jastuci mogu se aktivirati čak i do 225 metara iznad razine tla te mogu nositi teret u rasponu od 2250 do 10.000 kilograma.

Spomenuto testiranje sustava provodi se na poligonu Yuma Proving Ground u Arizoni, a njegov bi uspjeh mogao značiti i široku primjenu u američkoj vojsci jer obećava pružanje učinkovitijeg i pouzdanijeg načina isporuke kritičnih zaliha i opreme vojnicima na terenu.

Očekuje se i da će novi sustav znatno smanjiti vrijeme koje je vojnicima potrebno da prime zalihe i opremu, što će im omogućiti da ostanu u borbi i učinkovitije završe svoje misije.

Kada leti kroz zrak, okolni zrak stvara tlak u svim zračnim jastucima od tkanine. Kada udari o tlo, moduli zračnih jastuka ublažavaju pad, pa nam ne treba toliko saća kao u trenutačnom dizajnu, rekao je u izjavi za medije bojnik Matthew Rohe, pomoćnik voditelja proizvoda za zračnu dostavu tereta pri Izvršnom uredu programa američke vojske za borbenu potporu i podršku borbenim snagama.

40 posto brža demontaža

Spomenuti smanjeni broj saća trebao bi smanjiti i vrijeme postavljanja za 25 posto, no ispitivače je posebno oduševila mogućnost smanjenja vremena demontaže sustava za čak 40 posto, što omogućuje vojnicima na terenu da se brže izvuku iz opasnosti.

Prevedeno u realne termine, sustav bi trebao smanjiti vrijeme demontaže za oko dva i pol sata, prvenstveno smanjenjem upotrebe saća. Primjerice, sustav funkcionira tako da nakon što, recimo, vozilo zgnječi saće nakon slijetanja, vojnici moraju odstraniti taj materijal oko guma vozila kako bi ga mogli odvesti.

Sustav RRDAS također se može pohvaliti značajkama koje osiguravaju da će vozilo spušteno sletjeti uspravno. Pomični nosači na sustavu mogu izbaciti i zaustaviti teret s visokim težištem uz mogućnost prevrtanja kada udari o tlo.

Završetak razvojnog testiranja RRDAS-a planiran je kasnije 2023. godine, a potpuno usvajanje sustava u američku vojsku očekuje se 2025. godine.

Izvor: Tech Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti