Astronomi otkrili kandidata za najstariju zvijezdu dosad viđenu u svemiru

Od Zemlje je udaljen dalekih 16.000 svjetlosnih godina, no takozvani crveni div čini se predstavlja drugu po redu generaciju zvijezda nakon postanka svemira.

Branimir Vorša | 14.05.2021. / 13:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prema analizi kemijskog crvenog diva udaljenog 16.000 svjetlosnih godina od nas, čini se da ta zvijezda u sebi sadrži elemente proizvedene tijekom životnog vijeka samo jedne zvijezde prve generacije. Uz pomoć te zvijezde, astronomi bi mogli čak pronaći i prvu generaciju zvijezda ikad stvorenu u svemiru, jer dosad niti jedna od tih najstarijih zvijezda nije pronađena.

Znanstvenici su za analizu koristili fotometriju, odnosno tehniku koja mjeri intenzitet svjetla te tako nudi i nov način za pronalazak najstarijih svemirskih objekata.

Zvijezda koju su otkrili nosi nimalo pamtljiv naziv - SPLUS J210428.01−004934.2.

Ova promatranja dio su postojećih napora da se spektroskopski potvrde kandidati niske metalnosti identifikacijom kroz uskopojasnu fotometriju, pišu astronomi u studiji koja je objalvjena u znanstvenom časopisu The Astrophysical Journal Letters.

Iako je dojam da znanost danas zna puno o postanku i širenju svemira nakon Velikog praska, prve zvijezde rođene u praiskonskoj tami nakon Velikog praska i dalje su svojevrstan misterij za znanstvenike. Dok ih astronomi zapravo ne pronađu, nećemo do kraja moći razumjeti kako su te najranije zvijezde zapravo formirane.

Prvorođene zvijezde svemira pripadaju takozvanoj Populaciji III zvijezda, a tragove koji vode do njih nude zvijezde Populacije II, koje su po sastavu najsličnije tim zvijezdama. Možemo ih prepoznati po ekstremno malim količinama elemenata poput ugljika, željeza, kisika, magnezija i litija. Navedeni elementi otkrivaju se analizom svjetlosnog spektra koji proizvodi zvijezda i koji sadrži kemijske otiske njezinih elemenata.

Današnje zvijezde iz Populacije I, imaju najveću metalnost za razliku od prvih zvijezda rođenih u ranom svemiru. Najranije zvijezde se nazivaju još i metalom ultrasiromašne zvijezde. One se smatraju zvijezdama Populacije II, koje su obogaćene materijalom iz tek jedne supernove zvijezde Populacije III.

Astronomi u studiji ističu kako će dodatni pronalazak metalom ultrasiromašnih zvijezda identificiranih kroz fotometriju S-PLUS zvijezde, uvelike unaprijediti naše razumijevanje zvijezda Populacije III te omogućiti šansu za pronalazak zvijezde male mase i oslobođene metala koja se možda još uvijek nalazi negdje i u našoj galaksiji.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti