Baš kao i djecu, ni robote ne smijemo ostavljati bez nadzora

Ako se sustav ne nalazi na zatvorenoj mreži i iza vatrozida, bilo tko se može spojiti na robota i preuzeti kontrolu.

Martina Čizmić | 30.07.2018. / 16:26

Robot (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Iako nas znanstvenici uvjeravaju kako su roboti naši prijatelji te kako će u budućnosti olakšati živote ljudima, a ne otežati ih, to ne znači da su u potpunosti sigurni.

Nova studija koju su proveli istraživači s američkog Sveučilišta Brown otkrila je kako je zapravo lako preuzeti kontrolu nad robotom ako je on ostavljen bez nadzora i spojen na internet.

Hakeri moraju samo skenirati internet i potražiti hostove koji pokreću Robot Operating System (ROS, operativni sustav robota). Kad jednom pronađu izloženi ROS, hakeri mogu preuzeti kontrolu nad sustavom, odnosno pokrenuti robota i, potencijalno, ozlijediti osobe koje rade u njegovoj blizini. Ili, još gore, koristiti robotove "oči" odnosno kamere za špijuniranje osoba koje se nalaze u njegovoj blizini.

Zabrinjava što su među 100 izloženih sustava koji pokreću ROS, gotovo petinu činili potpuno funkcionalni roboti. Naime, za spajanje na ROS nije potrebna nikakva posebna autentifikacija. Ako se sustav ne nalazi na zatvorenoj mreži i iza vatrozida, bilo tko se može spojiti na robota i preuzeti kontrolu.

Istraživači sa Sveučilišta Brown ističu da su studiju proveli kako bi skrenuli pozornost na činjenicu da se sigurnosni propusti u ROS-u mogu lako previdjeti.

Dobra je vijesti što ne treba puno kako bi se roboti zaštitili. Dovoljno je uključiti vatrozid ili virtualnu privatnu mrežu i, naravno, ne ostavljati robota spojenog na internet bez nadzora.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti