Bolivija planira dobro unovčiti svoje podzemne rezerve: Neće samo iskopavati, nego i obrađivati iskopano

Bolivijske slane ravnice kriju najveće zalihe litija u svijetu, od 21 milijun tona, prema američkom Geološkom institutu.

Hina | 12.04.2023. / 14:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Bolivija bi od 2026. godine mogla izvoziti litijske baterije, izjavio je u utorak predsjednik Luis Arce, u sklopu vladinog plana industrijalizacije ogromnih rezervi metala ključnog za napajanje električnih vozila.

Zahvaljujući metodi izravne ekstrakcije Bolivija će do 2025. moći proizvoditi katode, a do početka iduće godine trebala bi početi izvoziti litijske baterije, rekao je Arce za bolivijsku televiziju.

Bolivijska vlada planira sudjelovati ne samo u iskapanju metala, već i u komercijalnim fazama njegova razvoja, naglasio je.

Ugradnja baterija na proizvodnoj traci, ilustracija Dvojica znanstvenika pomoću napredne tehnologije gotovo dvostruko povećala kapacitet litijevih baterija

Ponovno je pozvao na stvaranje saveza u 'litijskom trokutu', koji uz Boliviju čine Čile i Argentina, a prema nekim procjenama sadrži više od polovine svjetskih zaliha litija.

Savez bi mogao određivati cijene, slično Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), napomenuo je bolivijski predsjednik, a važan bi saveznik mogao biti Meksiko, koji je prvi iznio tu ideju.

Bolivijske slane ravnice kriju najveće zalihe litija u svijetu, od 21 milijun tona, prema američkom Geološkom institutu.

Bolivijska tvrtka Quantum već proizvodi i izvozi električne automobile na tržišta u Latinskoj Americi, a krajem godine planira otvoriti tvornicu i u Meksiku godišnjeg kapaciteta 600 vozila, izjavio je krajem veljače izvršni direktor Jose Carlos Marquez.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti