Budućnost putovanja: Kinezi izrađuju supersoničnu podmornicu

Kinezi su korak bliže stvaranju supersonične podmornice koja bi trebala prijeći podvodni put od Šangaja do San Francisca za manje od dva sata. Ova tehnologija omogućuje ekstremno velike brzine putovanja pod vodom, a vođena je inovativnom ali starom idejom izrade zračnog balona.

Zimo Zimo Ivan Galgoci | 26.08.2014. / 07:00

Budućnost putovanja: Kinezi izrađuju supersoničnu podmornicu

Kinezi su korak bliže stvaranju supersonične podmornice koja bi trebala biti u mogućnosti prijeći podvodni put od Šangaja do San Francisca za manje od dva sata.

Ova tehnologija omogućuje ekstremno velike brzine putovanja pod vodom, a vođena je inovativnom ali starom idejom izrade zračnog balona. Naime, ideja potječe još iz hladnog rata i velikog naoružanja; tada su Sovjeti izradili torpedo koji je funkcionirao na sličnom principu. Podvodni uređaj postavi se u zračni balon, čime se izbjegava otpor odnosno frikcija koju pruža voda. Sovjetski torpedo mogao je postizati brzine od 370 km/h, a u teoriji, transportno sredstvo ovog tipa moglo bi postići brzine od čak 5,800 km/h. Drugim riječima, buduća transatlantska podvodna "autocesta", čitavo putovanje svela bi na nešto manje od sat vremena!

Kinezi izrađuju supersoničnu podmornicu

Daljnji razvoj trenutno je stagnirao radi dva bitna problema; kako bi se kreirao i održavao spomenuti zračni balon, podvodno vozilo mora biti lansirano pri velikim brzinama, čak blizu 100 km/h. Drugi problem jest upravljanje, jer kormilo se nalazi na vozilu koje nema dodira s vodom, pošto se nalazi unutar zračnog čepa.

Istraživači navode da aktivno rade na rješavanju oba problema, a cilj im je podvodni prijevoz približiti onom zračnom, pa čak ga učiniti boljim te efikasnijim.

Zanimljivost je da mnoge države odnosno njihovi industrijsko-militaristički kompleksi rade na sličnoj ideji, ali nažalost, sve je pod velom vojne tajne, pa istraživači nemaju pristup koji bi im mogao pomoći ubrzati razvoj.

Izvor/foto: scmp.comoutflankers.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti