Kinezi su korak bliže stvaranju supersonične podmornice koja bi trebala biti u mogućnosti prijeći podvodni put od Šangaja do San Francisca za manje od dva sata.

Ova tehnologija omogućuje ekstremno velike brzine putovanja pod vodom, a vođena je inovativnom ali starom idejom izrade zračnog balona. Naime, ideja potječe još iz hladnog rata i velikog naoružanja; tada su Sovjeti izradili torpedo koji je funkcionirao na sličnom principu. Podvodni uređaj postavi se u zračni balon, čime se izbjegava otpor odnosno frikcija koju pruža voda. Sovjetski torpedo mogao je postizati brzine od 370 km/h, a u teoriji, transportno sredstvo ovog tipa moglo bi postići brzine od čak 5,800 km/h. Drugim riječima, buduća transatlantska podvodna "autocesta", čitavo putovanje svela bi na nešto manje od sat vremena!

Kinezi izrađuju supersoničnu podmornicu

Daljnji razvoj trenutno je stagnirao radi dva bitna problema; kako bi se kreirao i održavao spomenuti zračni balon, podvodno vozilo mora biti lansirano pri velikim brzinama, čak blizu 100 km/h. Drugi problem jest upravljanje, jer kormilo se nalazi na vozilu koje nema dodira s vodom, pošto se nalazi unutar zračnog čepa.

Istraživači navode da aktivno rade na rješavanju oba problema, a cilj im je podvodni prijevoz približiti onom zračnom, pa čak ga učiniti boljim te efikasnijim.

Zanimljivost je da mnoge države odnosno njihovi industrijsko-militaristički kompleksi rade na sličnoj ideji, ali nažalost, sve je pod velom vojne tajne, pa istraživači nemaju pristup koji bi im mogao pomoći ubrzati razvoj.

Izvor/foto: scmp.comoutflankers.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju