Časopis Time 15-godišnju izumiteljicu i znanstvenicu proglasio "djetetom godine"

Ovo nije prvi put da je maloljetna osoba dobila prostor u Timeu. Prošle godine je osoba godine bila švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg, kojoj je tek 17 godina.

Hina | 05.12.2020. / 10:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prvi put u gotovo 100 godina povijesti, časopis Time proglasio je "dijete godine" koje je imalo najviše utjecaja na svijet 2020. godine, te posvetio televizijski specijal pobjednici.

Časopis je izabrao 15-godišnju Gitanjali Rao, znanstvenicu i izumiteljicu iz savezne države Colorado.

Djevojčica se pojavila u Timeovom TV specijalu dijete godine u petak navečer. Rao je izabrana među više od 5000 nominiranih zbog korištenja tehnologije za pronalaženje rješenja za probleme poput ovisnosti o opioidima i onečišćenja pitke vode.

U intervjuu koji je za Time vodila glumica Angelina Jolie, Rao je govorila o svome mentoriranju drugih učenika i svojim ciljevima "stvaranja globalne zajednice mladih izumitelja koji bi rješavali probleme svijeta."

Učenici s kojima radim jednostavno ne znaju otkud početi. Smatram da ako im date iskru, od koje mogu početi, da se tada mijenja sve. To znači da jedna osoba više u ovom svijetu želi osmisliti ideje za rješavanje problema, rekla je Rao.

Nedavno sam došla do brojke od 30 tisuća učenika kojima sam bila mentorica, što je super uzbudljivo.

Američki časopis od 1927. godine jednom godišnje proglašava osobu godine te su tu nagradu dobivali utjecajni muškarci, žene, grupe ili koncepti, koji su svake godine otad dobivali naslovnicu.

Ovo nije prvi put da je maloljetna osoba dobila prostor u Timeu. Prošle godine je osoba godine bila švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg, kojoj je tek 17 godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti