Dugotrajne posljedice: Čak polovica bolesnika osjeća simptome mjesecima nakon preboljene infekcije COVID-19

Rezultati studije oksfordskog sveučilišta ukazuju na to da je i dva do tri mjeseca od pojave simptoma COVID-19 64 posto pacijenata patilo od kratkog daha, a 55 ih je prijavilo neprekidan osjećaj umora.

Hina | 19.10.2020. / 15:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Više od polovice osoba koje su nakon preboljenja COVID-19 otpuštene iz bolnice u iduća dva do tri mjeseca osjećalo je simptome poput kratkog daha, umora, anksioznosti i osjećaja depresije, pokazali su rezultati manjeg britanskog istraživanja.

Istraživanjem, koje su proveli znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Oxfordu, praćen je dugoročan utjecaj COVID-19 na 58 pacijenata hospitaliziranih s dijagnozom te bolesti.

Otkrilo se da su se u nekih pacijenata nakon zaraze koronavirusom razvile abnormalnosti na više organa te da je nekima dugotrajna upala mjesecima stvarala zdravstvene probleme.

Studija još nije prošla stručnu recenziju drugih znanstvenika, no opažanja su objavljena na internetskoj stranici MedRxiv.

Ove spoznaje ističu potrebu za daljnjim istraživanjem fizioloških procesa povezanih s COVID-19 i razvojem cjelovitog i dopunjenog modela kliničke skrbi za pacijente nakon otpuštanja iz bolnice, rekla je dr. Betty Raman, suautorica istraživanja s Oxforda.

Prethodno izvješće britanskoga Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja (NIHR) objavljeno prošli tjedan pokazalo je da trajanje bolesti nakon infekcije koronavirusom, koje se naziva i "dugi COVID", može uključivati ​​širok spektar simptoma koji utječu na razne dijelove tijela i uma.

Rezultati studije oksfordskog sveučilišta ukazuju na to da je i dva do tri mjeseca od pojave simptoma COVID-19 64 posto pacijenata patilo od kratkog daha, a 55 ih je prijavilo neprekidan osjećaj umora.

MRI snimke ukazale su na abnormalnosti pluća u 60 posto bolesnika koji su preboljeli COVID-19, abnormalnosti na bubrezima kod njih 29 posto, nepravilnost u radu srca kod 26 posto pacijenata i abnormalnosti jetre kod 10 posto oboljelih.

Otkrivene abnormalnosti usko su povezane sa serumskim biljezima upale, rekla je Raman. To upućuje na potencijalnu povezanost kronične upale i trajnih oštećenja organa među preživjelima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti