Europska mora mogla bi pretrpjeti "nepopravljivu štetu"

Gubitak bioraznolikosti u europskim morima nastavlja se, a klimatske promjene samo povećavaju druge negativne utjecaje na morske ekosustave.

Hina | 25.06.2020. / 16:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europski oceani, mora i morski život pod pritiskom su ljudskih aktivnosti uključujući posljedice zagađenja, prekomjerni izlov i utjecaj klimatskih promjena, upozorilo je u četvrtak europsko tijelo zaduženo za zaštitu okoliša.

Zbog učinaka tih promjena na vidiku je nepopravljiva šteta za morske ekosustave, objavila je Europska agencija za okoliš (EEA).

Mora i oceani igraju ključnu ulogu u transportu, energetici i prehrambenoj industriji, kao i u rekreaciji i pridonose reguliranju klime.

Gubitak bioraznolikosti u europskim morima nastavlja se, objavila je agencija sa sjedištem u Kopenhagenu, ističući da analize "velikog broja morskih vrsta i staništa pokazuju 'nepovoljni konzervatorski status'".

To uključuje razne vrste morskih ptica, morskih sisavaca poput tuljana i kitova, te stanje ribljeg fonda, poput bakalara.

Prema izvješću klimatske promjene "pojačavaju druge negativne utjecaje na morske ekosustave".

Nadmetanje u Europskoj uniji u izlovu riba, proizvodnji fosilnih goriva, minerala i obnovljive energije, prema očekivanjima, rast će, dodajući pritisak na već iscrpljene ekosustave.

Još uvijek imamo priliku obnoviti naše morske ekosustave ako budemo djelovali odlučno i koherentno i ako postignemo održivu ravnotežu između načina na koje koristimo mora i našeg utjecaja na morski okoliš, kaže Hans Bruyninck, ravnatelj EEA.

Ta agencija izdvojila je zeleni plan Europske komisije i njezinu novu stragiju bioraznolikosti kao znake koji bude nadu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti