Foto: Jeste li vidjeli Auroru Borealis iznad Hrvatske? Predivne boje mogle su se vidjeti sve do Sredozemlja

Ako ste ju propustili, možete ponovno pokušati večeras, jer je Sunce i dalje veoma aktivno.

Martina Čizmić | 11.05.2024. / 08:13

Galerija

 Sunce je ovih dana izuzetno aktivno pa su astronomi iz NASA-inog Solar Dynamics Observatoryja izdali nekoliko upozorenja. Naime, zabilježeno je nekoliko snažnih solarnih baklji koje je Sunce emitiralo, a koje bi mogle izazvati određene probleme na Zemlji.

Posljedice prve solarne baklje moglo se vidjeti noćas i na nebu iznad Hrvatske, kad se pojavilo ružičasto svjetlo koje podsjeća na Auroru Borealis. Pojavu je bilo moguće vidjeti čak i na nebu iznad gradova, unatoč svjetlosnom onečišćenju, što dovoljno govori o njenoj jačini.

 

 

No, kako javljaju iz NASA-e, to nije jedina snažna solarna baklja koja je zabilježena. Posljednja u nizu koja je zabilježena 10. svibnja čak je i snimljena, što je posebna poslastica za ljubitelje svemira. Na fotografiji koju je NASA objavila, vidljiva je sama solarna baklja u obliku žarkog izboja na sredini slike.

Sunčeva baklja X3.9 (Foto: NASA/SDO)

Podsjetimo, sunčeve baklje su snažni izboji energije. Baklje i solarne erupcije mogu utjecati na radiokomunikacije, električne mreže, navigacijske signale i predstavljati rizik za svemirske letjelice i astronaute.

 

 

Ova baklja je klasificirana kao baklja X3.9. X-klasa označava najintenzivnije baklje, dok broj daje više informacija o njezinoj snazi.

 

 

Američki NOAA-in Centar za predviđanje svemirskog vremena istaknuo je kako baklje ovog intenziteta nisu česte, a mogle bi uzrokovati poteškoće za korisnike visokofrekventnih radio signala te dovesti do privremene degradacije ili potpunog gubitka signala na dijelu Zemlje koji u trenutku dolaska geomagnetske energije bude okrenut prema Suncu.

 

 

Podsjetimo, posljednja snažna geomagnetska oluja koja je pogodila Zemlju zabilježena je 2003. godine, kad je došlo do nestanka električne energije u Švedskoj i oštećenja na transformatorima u Južnoafričkoj republici. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti