Među prvima u Europi: Hrvatski potpuno autonomni mobilni roboti odsad voze po hrvatskim skladištima

Vodeći trgovac autodijelovima u Hrvatskoj pokrenuo je suradnju s Gideon Brothersom, hrvatskom tvrtkom za robotiku i umjetnu inteligenciju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.03.2019. / 10:45

Robot Giddeon Brothersa (Foto: Gidden Brothers)

Uvođenje robota u svakodnevno poslovanje nije nešto o čemu samo čitamo ili gledamo na televiziji. I hrvatske tvrtke sve su zainteresiranije za uvođenje robota u svoje prostore.

Tako je sklopljena zanimljiva suradnja između Gideon Brothersa, tvrtke koja se bavi robotima i umjetnom inteligencijom, te trgovca autodijelovima Tokić.

Zajedničkim radom uveli su Gideonove autonomne mobilne robote u  logističko-distributivni centar Tokić u Sesvetama. Tokić je tako postao prva hrvatska tvrtka koja u svom poslovanju implementira potpuno autonomne mobilne robote, kao jednu od aktivnosti povećanja produktivnosti prije planiranog širenja na EU tržištu. Uvođenje kolaborativnih logističkih robota omogućit će tvrtki Tokić da poveća svoje kapacitete i ostvari ambiciozne planove širenja usprkos značajnom nedostatku radnika na hrvatskom tržištu rada.

Gideon Brothers jedna je od samo tri tvrtke u svijetu te jedina u Europi koja razvija autonomnu tehnologiju s navigacijom baziranom na vizualnoj percepciji kombinirajući stereoskopske kamere i duboko učenje. Gideonova autonomija Advanced Visual Perception nudi znatno širi raspon scenarija korištenja od konkurencije jer je tehnologija kod lokalizacije i prepoznavanja objekata neusporedivo robusnija nego standardna rješenja koja se baziraju samo na LiDAR senzorima (laserski "radari"). Fleksibilnost i učinkovitost robotskog rješenja ključni su faktori za Tokić jer tvrtka distribuira više od 200.000 artikala kroz mrežu više od stotinu poslovnica, vlastitih i franšiznih, te dominira hrvatskim tržištem autodijelova i drži značajan tržišni udio u regiji.

Potpuna autonomija

Robot je dizajniran za prijenos teških tereta – do 800 kg, na standardnim paletama. Odlikuje ga potpuna autonomija, što znači da mu nije potreban nikakav eksterni sustav navođenja: sam percipira svoju okolinu; izrađuje mapu prostora, "lokalizira" se na njoj i dopunjava je prema promjenama koje registrira, prepoznaje objekte (npr. palete), druge pokretne strojeve i ljude te manevrira potpuno sigurno oko njih. Projekt nije zahtijevao nikakve zahvate u Tokićevu distributivnom centru, a robot je preuzeo stvarne zadatke već prvoga dana. U ovoj početnoj testnoj fazi robot prenosi teret između dvije točke u skladištu međusobno udaljene oko 100 metara.

Tvrtka trenutačno testira dva slučaja korištenja. Jedan angažira robota u procesu ispunjavanja narudžbe – isporuke artikala iz skladišta do prostora za pakiranje u blizini glavnog utovarnog prostora. Radnici zatim uzimaju predmete i pakiraju ih u kutije namijenjene za otpremu. Drugi slučaj korištenja angažira robota u isporuci ambalaže za odlaganje. Isporuku iniciraju zaposlenici Tokića, na zahtjev, putem aplikacije na tabletima.

Ivan Gadže, Predsjednik uprave tvrtke Tokić, objašnjava da je suradnja s Gideon Brothersom u skladu s njihovim dugoročnim strateškim fokusom na rast i učinkovitost poslovanja. U sklopu priprema za međunarodno širenje, tvrtka Tokić usredotočila se ne samo na to da ima kvalificirane, iskusne i zadovoljne zaposlenike, sposobne realizirati te planove, već i da im osigura najbolje moguće alate da u tome uspiju.

Robot Giddeon Brothersa (Foto: Gidden Brothers)

"Svjesni smo da u našem okruženju postoji izazov nedostatka radne snage. Tokić do sada nije osjećao taj pritisak zahvaljujući tome što je zadovoljstvo radnika od početka ugrađeno u naše vrijednosti. To je vidljivo, među ostalim, i po razini plaća, koje su kod nas znatno više od prosjeka u sektoru. Međutim, trendovi na hrvatskom tržištu ukazuju na to kako postoji rizik da zbog nedostatka radnika u uslužnom sektoru u budućnosti nećemo moći rasti tempom kojim smo rasli do sada. Strateški pristup u prilagođavanju trendovima na tržištu rada sastavni je dio naše strategije širenja poslovanja, koje će svakako zahtijevati i daljnje povećanje broja zaposlenih", kazao je Ivan Gadže, predsjednik Uprave Tokića.

Stvorili smo revolucionarnu tehnologiju!

Danas još uvijek većinu posla u suvremenim skladištima i tvornicama obavljaju ljudi. Ljudi su kreativna bića - što su kreativniji, to su sretniji. Međutim, u tvornicama i skladištima njihov rad uključuje mnogo repetitivnih, teških i opasnih poslova. Obavljanje takvih zadataka ljude, naravno, nikako ne usrećuje. Stvorili smo revolucionarnu tehnologiju i ugradili je u naše autonomne mobilne robote, ali posebno je važno to što ona omogućuje ljudima da se usredotoče na složene poslove u kojima su dobri, istaknuo je Matija Kopić, glavni izvršni direktor i suosnivač tvrtke Gideon Brothers.

Gideon Brothers predstavio je svoj prvi komercijalni proizvod, autonomni logistički robot u prosincu, isti model koji je sada implementiran u Tokiću, uskoro će biti implementiran u Atlantic Grupi i drugim partnerima.

Uzbuđenje zbog izazovnog posla i potencijala za rast doista se osjeti među članovima našeg tima. S jedne strane, naši stručnjaci imaju priliku raditi na razvoju potpuno nove, revolucionarne tehnologije. Mnogi su imali priliku otići u inozemstvo, ali Gideon im je pružio izazovan posao i to je, naravno, uz solidnu plaću, mnogima bio ključni motiv za dolazak i ostanak u Gideonu. Pored toga, rad je organiziran na način koji podržava otvorenost ka komunikaciji, multidisciplinarni pristup, suradnju između različitih timova i konstantnu razmjenu ideja. Ukratko, stalni brainstorming. Vrlo smo zadovoljni time kako napreduje razvoj proizvoda, a interes ulagača i klijenata pokazuje da smo na pravom putu, što je dodatni razlog za zadovoljstvo, objasnio je za Zimo kako izgleda rad na velikom projektu.

Roboti su alat

Prodaja kolaborativnih robota na globalnoj razini trenutačno eksponencijalno raste i tržište vrlo brzo prolazi kroz fazu early adoptera u inovacijskom ciklusu. Izuzetno smo zadovoljni što je Tokić jedan od naših inovatora. Tvrtka koja ulaže u novu tehnologiju povećava svoju konkurentnost i otvara si put rasta i širenja te stvara priliku za uspjeh unatoč nedostatku radne snage. Logistika je radno-intenzivna industrija i nedostatak radnika stvarni je i sve prisutniji rizik u ovom sektoru, dodao je Milan Račić, glavni direktor za rast i suosnivač tvrtke Gideon Brothers.

Roboti su alat i treba ih promatrati kao i svaku drugu tehnologiju. Kompanija koja ulaže u novu tehnologiju podiže svoju konkurentnost, opstaje na tržištu, širi svoje poslovanje i tako osigurava zaposlenost! Gideon Brothers nudi rješenje za taj vrlo konkretan poslovni problem. Robot preuzima dio posla, onog fizički najtežeg i najdosadnijeg, zahvaljujući čemu se radnici mogu posvetiti složenijim poslovima, a uz povećano zadovoljstvo poslom može se očekivati i manji broj odlazaka radnika, komentirao je za Zimo Račić.

Gideon Brothers hrvatski je startup za robotiku i umjetnu inteligenciju, osnovan 2017. godine. Tvrtka je do sada osvojila niz međunarodnih i hrvatskih nagrada, a prošle godine investitori iz Hrvatske i inozemstva uložili su ukupno 16,3 milijuna kuna (2,2 milijuna €, 2,5 milijuna USD) u Gideon Brothers. Tvrtka ima 50 zaposlenih, uključujući osam doktora znanosti i 31 magistra, stručnjaka za robotiku i umjetnu inteligenciju (hardver i softver).

Kombinacija hardvera i softvera omogućuje robotu da uoči i strojeve i prepreke koje LiDAR ne vidi. Primjerice, LiDAR ne vidi niske prepreke kao što su vilice praznog viljuškara koje moraju, prema sigurnosnim pravilima, biti spuštene u najniži položaj.

Još jedna značajka koja je jedinstvena za Gideon Brothers jest sustav baterija koji omogućuje da se baterije zamijene tijekom rada, bez gašenja, tako da je gubitak vremena zbog punjenja sveden na minimum.

Robot zahtijeva vrlo malo fizičke infrastrukture: samo okvir za palete, s kojeg robot može podići i na njega dostaviti teret na paletama, te stanicu za punjenje baterija. U objektima nisu potrebni nikakvi zahvati, a budući da je robot u potpunosti autonoman, nisu potrebni nikakvi "markeri" ili drugi sustavi navođenja (npr. magnetske vrpce).
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti