Godina dana od početka invazije: Ova tri oružja zaustavila su Ruse i promijenila tijek rata u Ukrajini

Kad bi se u prvih godinu dana od početka invazije na Ukrajinu moralo istaknuti oružje koje je pomoglo Ukrajincima da preokrenu tijek sukoba u svoju korist, onda za to zapravo realno postoje tri kandidata.

Branimir Vorša | 27.02.2023. / 10:32

Tri oružja koja su promijenila tijek rata u Ukrajini
Tri oružja koja su promijenila tijek rata u Ukrajini (Foto: Afp)

Kad je Rusija prije godinu dana pokrenula invaziju na Ukrajinu, većina promatrača očekivala je njihovu brzu pobjedu. To se u stvarnosti nije ostvarilo, a stručnjaci kao razlog navode niz čimbenika, uključujući viši moral i superiornu vojnu taktiku na ukrajinskoj strani, ali i još jednu ključnu stvar - opskrbu zapadnim oružjem.

Trenutačno se govori i najavljuje veliki potencijal zapadnih borbenih tenkova i protuzračnih obrambenih sustava Patriot na ishod rata, no ti se sustavi tek trebaju početi koristiti u borbi u Ukrajini. U međuvremenu, postoje i druga oružja koja su već pomogla promijeniti tijek rata, a tri od njih Ukrajinci su iskoristili s razornim učinkom po ruskog agresora.

Javelin2wedc 

Na samom početku ruske invazije očekivalo se da će ruski oklop za samo nekoliko dana ući u Kijev, a Ukrajinci su trebali oružje koje bi moglo usporiti ili zaustaviti taj napredak. To oružje je bio Javelin, navođeni protutenkovski projektil koji se ispaljuje s ramena i kojim može operirati jedna osoba.

Da bi ispalio projektil, strijelac postavlja pokazivač iznad odabrane mete. Zapovjedna jedinica za lansiranje Javelina zatim šalje projektilu signal za zaključavanje prije lansiranja, objašnjavaju iz Lockheed Martina, proizvođača Javelina. Lockheed Martin zapravo je projektil razvio u suradnji s tvrtkom Raytheon.

Javelin je oružje tipa "ispali i zaboravi". Čim njegov operater zapuca, može pobjeći u zaklon dok projektil sam pronalazi put do cilja. To je bilo osobito važno u prvim danima rata jer su Rusi obično ostajali u kolonama kada su pokušavali ući u naseljena područja. Operater Javelina mogao je pucati sa zgrade ili iza drveta i nestati prije nego što su Rusi mogli uzvratiti vatru.

Javelin se pokazao dobrim i u gađanju slabe točke ruskih tenkova, njihovih vodoravnih površina, jer njegova putanja nakon lansiranja zakrivljuje prema gore, a zatim pada na metu odozgo. To se moglo vidjeti na slikama ruskih tenkova s uništenim kupolama početkom rata, a uzrok te štete često je bio upravo sustav Javelin.

Postojala je i još jedna prednost Javelina, osobito bitna na početku rata, a ta je prednost da su bili politički prihvatljivi.

Njihova niska cijena i obrambena uporaba čine ih politički lakšima za druge zemlje za isporuku. Nasuprot tome, vlade se ne slažu oko slanja skupljeg ofenzivnog oružja poput ratnih zrakoplova, naglasio je za The Conversation Michael Armstrong, izvanredni profesor na Sveučilištu Brock u Ontariju.

HIMARS

Puni naziv ovog višecjevnog bacača raketa glasi M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS). Riječ je o sustavu preciznog udarnog oružja punog spektra, dokazanog u borbi, za sve vremenske uvjete, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, smrtonosnom i brzom, riječi su kojima američka vojska ukratko opisuje taj sustav.

HIMARS sustav čini kamion od 5 tona, koji nosi kapsulu koja može lansirati šest raketa gotovo istovremeno, šaljući svoje eksplozivne bojne glave daleko izvan prve linije bojišta te potom brzo promijeniti položaj kako bi izbjegao protuudar.

Ako je Javelin bio kultno oružje ranih faza rata, HIMARS je kultno oružje kasnijih faza, napisao je u siječnju Mark Cancian, viši savjetnik za Program međunarodne sigurnosti pri Centru za strateške i međunarodne studije, a prenosi CNN.

HIMARS ispaljuje streljivo koje ima domet od 70 do 80 kilometara, a njihovi GPS sustavi za navođenje čine ih iznimno preciznima, unutar otprilike 10 metara od zadanog cilja.

Ubojitosti sustava HIMARS u srpnju 2022. godine svjedočio je i ruski reporter Roman Sapenkov. Taj je napad izveden na rusku bazu u zračnoj luci u Hersonu, na teritoriju koji su Rusi u to vrijeme okupirali. Bio sam iznenađen činjenicom da je cijeli paket, pet ili šest raketa, pao praktički na na istu točku, napisao je Sapenkov.

Profesor na zapovjedno-stožernom koledžu Izraelskih obrambenih snaga Yagil Henkin objasnio je za za US Marine Corps University Press da sustav HIMARS ima dva ključna učinka. Udari su prisilili Ruse da pomaknu svoja skladišta streljiva dalje u pozadinu, smanjujući tako raspoloživu vatrenu moć ruskog topništva u blizini prvih linija i otežavajući logističku podršku, napisao je Henkin. Korištenje HIMARS-a za gađanje ciljeva kao što su mostovi poremetilo je ruske napore opskrbe, dodao je.

Kao i Javelin, sustav HIMARS proizvodi i patentira tvrtka Lockheed Martin.

Bespilotna letjelica Bayraktar TB2

Riječ je o vojnom dronu turskog dizajna, koji je postao jedna od najpoznatijih svjetskih bespilotnih letjelica zbog upotrebe u ukrajinskom ratu. To je relativno jeftin dron, napravljen od uobičajenih dijelova, no ima smrtonosan udarac te proizvodi i videosnimke svojih udara. Te snimke pokazuju kako uništava rusko oklopno oružje, topništvo i opskrbne linije projektilima, laserski vođenim raketama i pametnim bombama koje nosi.

Prema riječima Aarona Steina, višeg suradnika za vanjskopolitička istraživanja, na web-stranici Atlantskog vijeća, Bayraktar TB2 nije bio čarobno oružje, ali je bio dovoljno dobar da nanese ozbiljnu štetu Rusima. Stein je kao njegove slabosti naveo nedostatak brzine i ranjivost na protuzračnu obranu. Čini se da statistika bojnog polja to i potvrđuje. Sedamnaest od 40 do 50 TB2 koje je Ukrajina primila, uništeno je u borbi, prema obavještajnoj web-stranici otvorenog koda Oryx.

Stein ipak naglašava da je broj gubitaka tih dronova nadmašen njihovom niskom cijenom, što znači da su lako zamjenjivi. Plan za postavljanje proizvodne trake za bespilotne letjelice u Ukrajini bio je u izradi još i prije rata. Korištenje tih dronova potencijalno je spasilo živote ukrajinskih pilota, koji bi inače sami morali izvršavati te misije.

Nedavna izvješća iz Ukrajine pokazuju da TB2 možda igra manju ulogu dok ruske snage smišljaju kako se boriti protiv njega, ali njegovi obožavatelji kažu da je uspio kada je položaj Ukrajine bio najnesigurniji. O uspjesima tog vojnog drona postoji čak i glazbeni video, što samo potvrđuje njegov veliki status među Ukrajincima.

Izvor: CNN

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti