Hrvatska kompanija ima veliku ulogu u jednom od "najvećih projekata u povijesti čovječanstva"!

Jedan od partnera projekta ITER i razvoja eksperimentalnog termonuklearnog reaktora je hrvatska kompanija Inetec.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.02.2019. / 16:44

ITER (Foto: AFP)

ITER je jedan od "najvećih projekata u povijesti čovječanstava" i možemo biti ponosni što u njemu važnu ulogu ima i jedna hrvatska kompanija. Riječ je o razvoju eksperimentalnog termonuklearnog reaktora te je cijeli projekt težak čak 22 milijarde eura, do čega će oko polovice financirati Europska unija. Uz pomoć fuzije, bez radioaktivnog otpada i emisije ugljičnog dioksida, stvara se energetska budućnost Europe, objasnili su na HRT-u važnost projekta koji se naziva i "malo Sunce" i na kojem surađuju EU, SAD, Kina, Južna Koreja, Japan, Rusija i Indija. Za lokaciju postrojenja odabrano je mjesto Saint-Paul-lès-Durance koje se nalazi na jugu Francuske, a konačan dogovor o njegovoj izgradnji potpisan je 2007. godine.

Iznimno važan posao ispitivanja vakuumske reaktorske posude u kojoj će, u gorućoj plazmi, nastajati velika energija i toplina od čak 150 milijuna Celzijevih stupnjeva (to je čak deset puta veća temperature od Sunčeve jezgre) dobila je hrvatska kompanija Inetec. U kompaniji je zaposleno 85 ljudi, od čega čak 70 inženjera i 10 doktora znanosti, a njihova rješenja i roboti (koji su u potpunosti proizvedeni u Hrvatskoj) koriste se u nuklearnim elektranama zemalja poput SAD-a, Kine, Rusije i drugih, ali niti jedan dosadašnji projekt nije bio toliko kompliciran i složen kao rad na ITER-u. U razgovoru za HRT, vlasnik i predsjednik Ineteca Duško Čorak rekao je kako su iznimno ponosni da je hrvatska kompanija, u okviru iznimno komplicirane i zahtjevne konkurencije, dobila jedan od najzahtjevnijih projekata na ITER-u.

ITER (Foto: AFP)

Tonči Tadić, koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice s Instituta "Ruđer Bošković" rekao je da će većinu posla na ovom projektu raditi europske kompanije, od čega su za sada tri iz Hrvatske.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti