ITER je jedan od "najvećih projekata u povijesti čovječanstava" i možemo biti ponosni što u njemu važnu ulogu ima i jedna hrvatska kompanija. Riječ je o razvoju eksperimentalnog termonuklearnog reaktora te je cijeli projekt težak čak 22 milijarde eura, do čega će oko polovice financirati Europska unija. Uz pomoć fuzije, bez radioaktivnog otpada i emisije ugljičnog dioksida, stvara se energetska budućnost Europe, objasnili su na HRT-u važnost projekta koji se naziva i "malo Sunce" i na kojem surađuju EU, SAD, Kina, Južna Koreja, Japan, Rusija i Indija. Za lokaciju postrojenja odabrano je mjesto Saint-Paul-lès-Durance koje se nalazi na jugu Francuske, a konačan dogovor o njegovoj izgradnji potpisan je 2007. godine.

Iznimno važan posao ispitivanja vakuumske reaktorske posude u kojoj će, u gorućoj plazmi, nastajati velika energija i toplina od čak 150 milijuna Celzijevih stupnjeva (to je čak deset puta veća temperature od Sunčeve jezgre) dobila je hrvatska kompanija Inetec. U kompaniji je zaposleno 85 ljudi, od čega čak 70 inženjera i 10 doktora znanosti, a njihova rješenja i roboti (koji su u potpunosti proizvedeni u Hrvatskoj) koriste se u nuklearnim elektranama zemalja poput SAD-a, Kine, Rusije i drugih, ali niti jedan dosadašnji projekt nije bio toliko kompliciran i složen kao rad na ITER-u. U razgovoru za HRT, vlasnik i predsjednik Ineteca Duško Čorak rekao je kako su iznimno ponosni da je hrvatska kompanija, u okviru iznimno komplicirane i zahtjevne konkurencije, dobila jedan od najzahtjevnijih projekata na ITER-u.

ITER (Foto: AFP)

Tonči Tadić, koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice s Instituta "Ruđer Bošković" rekao je da će većinu posla na ovom projektu raditi europske kompanije, od čega su za sada tri iz Hrvatske.