Institut Ruđer Bošković i ove godine organizira Otvorene dane: “Odi na školski!”

''Odi na školski!'' slogan je ovogodišnjeg Otvorenog dana Instituta Ruđer Bošković, koji će se za sve registrirane škole odvijati uživo na Institutu, a za rodbinu online.

Martina Čizmić | 08.06.2022. / 12:40

Otvoreni dani IRB-a
Otvoreni dani IRB-a (Foto: Institut Ruđer Bošković)

Tradicionalno znanstveno-popularno događanje, Otvoreni dan Instituta (ODI), ove će se godine održati u petak 10. 6. 2022., od 10 do 17 sati. Za razliku od prethodnih godina kad su sadržaji bili ili uživo ili online, ove će godine uživo od 10 do 17 sati biti organizirani isključivo za škole koje su se već predbilježile. Svi ostali zainteresirani za zanimljiv program koji su im pripremili ruđerovci, mogu ga pratiti online OVDJE.

Kako su istaknuli na Institutu Ruđer Bošković, ovogodišnji program ODI-a odvija se u sklopu Europske godine mladih, a s obzirom na to da su upravo mladi, odnosno školske grupe tijekom pandemije bile najviše ograničene u svojim aktivnostima izvan škola, pa tako i posjetima IRB-u, ovogodišnji program ODI-a usmjeren je na osnovne i srednje škole te studente.

Nakon dvije virtualne, pandemijske, godine, vraćamo se programu uživo, ali i ove godine ćemo održati ODI 2022 u hibridnom obliku. To znači da ćemo dio aktivnosti imati uživo na Institutu za škole koje su se prijavile na naš poziv, dok ćemo predavanja organizirati u virtualnom obliku preko web stranice IRB-a i društvenih mreža, istaknuo je dr. sc. Marko Košiček, koordinator događanja. Dodao je kako su ruđerovci i ruđerovke za više od 500 registriranih učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola pripremili pet istraživačkih postaja na kojima će učenici raditi pokuse rame uz rame sa znanstvenicima.

Tako će od kemičara naučiti ponešto o oksidaciji, redukciji, elektrolizi, solima, kiselinama i lužinama, dok će im biolozi otkriti tajne diobenog vretena, zajedno će dijeliti stanice, mikroskopirati te istraživati supermoći našeg mozga. Na istraživačkoj postaji mora i okoliša saznat će kako pripremiti i analizirati morski uzorak, kako nam boja pomaže u određivanju koncentracija i mogu li i životinje služiti kao bioindikatori stanja okoliša. S fizičarima će gledati kroz teleskope, učiti o ubrzavanju čestica i stvaranju energije Sunca na Zemlji.

Nakon programa otvaranja gradonačelnik Tomislav Tomašević bi se trebao pridružiti djeci i znanstvenicima na istraživačkoj postaji te se okušati u pokusu iz kemije.

Na potezu između kipa Josipa Ruđera Boškovića i Krila Ivana Supeka proteže se livada koja ovom prilikom postaje Aleja mislilaca. Prilika je to za školarce na putu između dva povijesna fizičara sretnete i neke naše fizičare koji će s vama podijeliti svoju strast prema istraživanjima. Tu će saznati zanimljivosti koje skrivaju atomi, poigrati se tekućinama koje imaju magnetska svojstva, pogledajte Sunce teleskopom, a ako imaju pitanje iz fizike koje su uvijek htjeli nekome postaviti.

Ovo im je prava prilika za to, poručuju fizičari s 'Ruđera'.

Prilikom proglašenja Europske godine mladih, Europska komisija istaknula je kako je cilj aktivnosti ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Međutim, ako želimo zadržati mlade, dužni smo im osigurati uvjete za rad kakve imaju njihove kolege u naprednim zemljama diljem svijeta. Stoga, smatramo da je u godini mladih važno podsjećati i na nužnost stvaranja još kvalitetnijih uvjeta rada i napredovanja za mlade istraživače, istaknuli su s “Ruđera”.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti