Island bi mogao promijeniti pogled na epidemiju koronavirusa: Polovica zaraženih nema nikakve simptome

Upravo činjenica da većina zemalja testira samo one pacijente koji imaju simptome ili su bili u kontaktu sa zaraženima mogla biti biti razlog zbog kojeg su neke zemlje tako jako pogođene epidemijom.

Martina Čizmić | 27.03.2020. / 10:43

Reykjavik (Foto: Getty Images)

Island je zbog svoje veličine i zemljopisnog položaja veoma specifičan i možda baš zbog toga njegovi znanstvenici mogu promijeniti način na koji svijet promatra koronavirus.

Naime, ova mala otočna država dosad je zabilježila nešto više od 800 zaraženih koronavirusom i još gotovo toliko u samoizolaciji. No posebno je važno istaknuti da je islandska vlada odlučila testirati što je moguće veći broj svojih stanovnika.

S obzirom na to da cijela država ima oko 364 tisuće stanovnika, to i nije toliko velik posao kao u primjerice Kini ili SAD-u. Prema podacima objavljenima na službenoj islandskoj stranici o koronavirusu, dosad su testirali gotovo 13 tisuća ljudi. Ono što su ti testovi pokazali iznenadilo je i islandske, ali i znanstvenike diljem svijeta.

Gotovo polovica ljudi koji su bili pozitivni na prisutnost koronavirusa nije imala nikakve simptome bolesti. Druga polovica testiranih Islanđana imala je većinom umjerene simptome, slične prehladi. Island je dosad zabilježio tek dva ozbiljnija slučaja zaraze koronavirusom koji su zahtijevali stavljanje pacijenata na respiratore.

Upravo činjenica da većina zemalja testira samo one pacijente koji imaju simptome ili su bili u kontaktu sa zaraženima mogla biti biti razlog zbog kojeg su neke zemlje tako jako pogođene epidemijom. Još su neke studije i istraživanja ukazivala na to da ne razviju svi zaraženi simptome, već djeluju potpuno zdravi, a i dalje mogu zaraziti osobe oko sebe.

Reykjavik (Foto: Getty Images)

Talijani uspješno testirali "islandski recept"

I liječnici u talijanskoj regiji Veneto isprobali su "islandski sistem" i testirali sve stanovnike malog gradića Vo. Od 3300 stanovnika tek je 3 posto bilo pozitivno na koronavirus, a većina njih nije imala nikakve simptome. Nakon dvotjedne izolacije i karantene, liječnici su otkrili kako je broj zaraženih pao za 90 posto.

Studija objavljena u časopisu Science, temeljena na podacima iz Kine, pokazala je da se na svaki potvrđeni slučaj koronavirusa u populaciji vjerojatno nalazi još pet do čak deset slučajeva koji prođu nezamijećeni.

Svjetska zdravstvena organizacija od zemalja je zatražila da povećaju broj testiranja sumnjivih slučajeva.

Južna Koreja, koja je nakon početne eksplozije broja zaraženih počela s opširnim testiranjima, uspjela je razviti sustav ranog otkrivanja zaraze, minimalizirati njezino širenje i ubrzati oporavak zaraženih.

I Hrvatska je ojačala svoje kapacitete za testiranje zaraženih, ubrzala dobivanje rezultata te tako otvorila prostor za veći broj testova. Prema najavama ministra zdravstva Vilija Beroša, razmatraju se intenzivnija testiranja u zdravstvenim ustanovama u kojima je došlo do zaraze među medicinskim osobljem.

Slika nije dostupna Evo i malo dobrih brojeva: Vili Beroš grafikonom objasnio da ima smisla ostati doma

Možda bi i Hrvatska trebala razmisliti o širem testiranju populacije. Mjere ograničenja kretanja koje su uvedene zasad daju zadovoljavajuće rezultate. No nitko ne može prognozirati kako će se krivulja broja oboljelih kretati u sljedećim danima ili tjednima.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti