Iz Huaweija tvrde: Američki navodi o krađi patenata su lažni

Iz kineske kompanije kažu da je američka vlada pokretala kibernetičke napade s ciljem infiltracije u Huaweijev intranet i unutarnje informacijske sustave, slali su FBI-eve agenate u kuće zaposlenika kompanije itd.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.09.2019. / 14:32

Huawei (Foto: Huawei)

Nakon što su iz Wall Street Journala objavili informacije o istrazi koju je američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo protiv Huaweija zbog navodne krađe patenata za fotoaparate za pametne telefone, reagirali su iz kineske kompanije s priopćenjem u kojem negiraju te navode, naglasivši da su tvrdnje o krađi patenata lažne. Također, oštro su kritizirali i postupke američke vlade prema njima, a koji, među inim, uključuju i kibernetičke napade s ciljem infiltracije u Huaweijev intranet i unutarnje informacijske sustave, slanje FBI-evih agenata u kuće zaposlenika kompanije te vršene pritiska na njih kako bi prikupili informacije o Huaweiju itd.

Priopćenje Huaweija prenosimo u cijelosti:

Huawei želi izdati sljedeća pojašnjenja u vezi s tvrdnjama da je američko Ministarstvo pravosuđa ispitivalo Huawei zbog navodne krađe patenata za kamere na smartphoneima, kao i o nedavnim istragama američke vlade, a koje se spominju u prošlotjednom članku Wall Street Journala. U Huaweiju tvrde da su navodi o krađi patenata lažni.

• Predstavnici američke podružnice Huaweija 28. svibnja 2014. sastali su se s gospodinom Rui Pedrom Oliveirom na njegov zahtjev. Na sastanku je gospodin Oliveira Huaweiju predstavio dizajn svoje kamere, za koju je rekao da čeka američki patent. Huawei nije koristio njegov dizajn.

• 2017. godine Huawei je počeo prodavati panoramsku kameru EnVizion 360, koju su samostalno osmislili i razvili zaposlenici Huaweija, bez pristupa informacijama g. Oliveira. Za razliku od proširivog dizajna g. Oliveira s jednom lećom, Huaweijeva kamera nije bila proširiva te je imala leće na obje strane dizajnirane za panoramske slike.

• Počevši od travnja 2018. godine pa sve do ožujka 2019. g. Oliveira počeo je slati e-poštu Huaweiu, tvrdeći da je EnVizion360 prekršio njegove američke patente. U svojim je e-mailovima više puta prijetio rekavši da će, ne plati li Huawei iznuđivani iznos novca, otići u medije i vršiti pritisak putem političkih kanala.

• Huawei kategorički odbacuje tvrdnje g. Oliveira o kršenju patenta i pružio je detaljne dokumente koji govore u prilog tome. Ipak, gospodin Oliveira nastavio je u medijima širiti lažni narativ u pokušaju da naruši Huaweijev ugled. Uložio je daljnje napore da izvrši pritisak na Huawei preko visokih vladinih dužnosnika, pokušavajući natjerati kompaniju da ispuni njegove zahtjeve i da velike sume novca.

• 26. ožujka 2019. Huawei je, kako bi obranio ugled kompanije i zaštitio zakonita prava i interese, podnio prijavu protiv g. Oliveira pred američkim sudom. Ovo je normalan građanski postupak. Međutim, gospodin Oliveira odbio je prihvatiti Huaweijevu žalbu i poziv, što je rezultiralo odgodom sudskog postupka.

• Jasno je da gospodin Oliveira koristi trenutačnu geopolitičku situaciju. Lažnu priču gura putem medija u pokušaju da iskoristi spor. Takvu vrstu ponašanja ne treba poticati niti bi ga trebalo smatrati racionalnim opravdanjem kriminalističke istrage američkog Ministarstva pravosuđa.

• Posljednjih nekoliko mjeseci američka vlada koristi svoj politički i diplomatski utjecaj u lobiranju kod drugih vlada da zabrane Huaweijevu opremu. Nadalje, koristi svaki alat koji joj stoji na raspolaganju - uključujući sudske i administrativne ovlasti, kao i niz drugih beskrupuloznih sredstava - da poremeti normalno poslovanje Huaweija i njegovih partnera. To uključuje:

o naputke regulatorima da prijete, prisiljavaju, privlače i potiču sadašnje i bivše zaposlenike Huaweija da se okrenu protiv kompanije i rade za njih

o protupravno pretraživanje, zadržavanje, pa čak i uhićenje zaposlenika i partnera Huaweija

o pokušaj namamljivanja ili lažnog predstavljanja da su zaposlenici Huaweija kako bi se protiv kompanije mogle uložiti neosnovane optužbe

o pokretanje kibernetičkih napada kako bi se infiltrirali u Huaweijev intranet i unutarnje informacijske sustave

o slanje FBI-evih agenata u domove zaposlenika Huaweija i pritisak na njih kako bi prikupili informacije o kompaniji

o mobiliziranje i zavjeru s kompanijama koje rade s Huaweijem ili su u poslovnom sukobu s Huaweijem, da podnesu neopravdane optužbe protiv kompanije.

o pokretanje istraga temeljenih na lažnim medijskim navodima protiv kompanije

o izvlačenje starih građanskih slučajeva koji su već riješeni i selektivno pokretanje kaznenih istraga ili podnošenje kaznenih prijava protiv Huaweija na temelju tvrdnji o krađi tehnologije

o ometanje redovnih poslovnih aktivnosti i tehničkih komunikacija zastrašivanjem, uskraćivanjem viza, zadržavanjem pošiljaka itd.

Činjenica je da niti jedna osnovna tehnologija Huaweija nije predmet bilo kojeg kaznenog postupka koji je pokrenut protiv kompanije, kao i da niti jedna optužba američke vlade nije potkrijepljena s dovoljno dokaza. Oštro osuđujemo zlonamjerne, usklađene napore američke vlade u diskreditiranju Huaweija i suzbijanju njegove vodeće pozicije u industriji.

Huawei već više od 30 godina znatno investira u istraživanje i razvoj. Imamo više od 180.000 marljivih zaposlenika širom svijeta. Imamo povjerenje i podršku naših kupaca, dobavljača i partnera.

To je izvor uspjeha naše kompanije. Niti jedna kompanija ne postaje globalni lider na svom polju krađom.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti