Izgubljeni Bitcoini: Više od 500 milijuna kuna završilo na odlagalištu otpada!

"To je kao da gledate svoj bankovni račun na kojem se nalaze milijuni dolara, ali ih ne možete potrošiti", komentirao je čovjek čiji je hard disk na kojem se nalaze šifre za pristup Bitcoinima završio na smetlištu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.12.2017. / 08:04

Otpad (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Svi koji su tijekom godina uložili novac u Bitcoin posljednjih su dana i mjeseci oduševljeni velikim rastom vrijednosti ove kriptovalute te na Coinbaseu cijena jednog Bitcoina iznosi više od 70 tisuća kuna (treba napomenuti da samo tijekom jednog dana može porasti i pasti 5 do 10 tisuća kuna).

Jedan od onih koji sigurno nije oduševljen ovim rastom jest James Howells, čovjek koji je rudario Bitcoin još 2009. godine kada je malo tko uopće čuo za ovaj virtualni novac i kada se na običnim prijenosnim računalima bez problema moglo rudariti tisuće (da, tisuće) Bitcoina, za razliku od danas kada je potreban snažan hardver i velika potrošnja energije. Prema The Guardianu, Howell je rudario samo tjedan dana i tijekom tog vremena skupio 7500 Bitcoina, a prestao je s rudarenjem zbog prevelike buke i zagrijavanja laptopa koji su smetali njegovoj djevojci. Godinu poslije na prijenosnik je prolio limunadu te je njegove dijelove prodao na eBayu, no zadržao je tvrdi disk na kojem se nalazio privatni ključ koji mu je potreban za pristup i potrošnju Bitcoina i bez kojeg je ovaj virtualni novac zauvijek izgubljen.

Tvrdi disk čuvao je tri godine, no prilikom pospremanja stana slučajno ga je bacio te je završio na smetlištu u Newportu, South Walesu gdje se trenutno nalazi zakopan ispod oko 200 tisuća tona smeća. Vrijednost novca koji je zakopan u kunama iznosi više od 500 milijuna, a ako se strelovit rast nastavi i dalje, ubrzo bi ta vrijednost mogla iznositi više od milijardu kuna.

Tijekom godina pokušao se dokopati tvrdog diska, no gradsko vijeće Newporta odbilo je njegov zahtjev za pokušajem potrage – kopanje po smeću nije isto kao i kopanje obične rupe jer je jako skupo, teško i opasno po okoliš, zahtijevalo bi pomoć brojnih stručnjaka te bi to bio prvi pokušaj takve vrste iskopavanja u Velikoj Britaniji koje nisu povezane s kriminalom. Također, u obzir je uzeta i činjenica da iskopavanjem nitko ne može garantirati da će Howellov disk zaista biti pronađen, odnosno ako ga slučajno i pronađu, pitanje je hoće li raditi nakon svih godina i uvjeta u kojima se nalazi.

To je kao da gledate svoj bankovni račun na kojem se nalaze milijuni dolara, ali ih ne možete potrošiti, komentirao je nesretni Howell za Wired situaciju u kojoj se nalazi, a njegovi Bitcoini samo su kap u moru ukupne količine ove kriptovalute koja je tijekom godina nepovratno izgubljena.

Naime, prema predviđanju kompanije Chainalysis koja proučava Bitcoine, do sada je već izgubljeno između 2,78 i 3,79 milijuna Bitcoina, što je zaista jako puno novca.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti