Je li PlayStation idealan za komunikaciju terorista?

Nakon brutalnih terorističkih napada u Parizu otvaraju se nova sigurnosna pitanja o dogovaranju napada

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 16.11.2015. / 11:39

Sony PlayStation

 Na opasnost "zaštićene komunikacije" putem Sony PlayStation konzole, odnosno kroz "online gaming" svojedobno je upozorio i Edward Snowden u dokumentima koje je ponudio javnosti i zbog kojih je morao tražiti politički azil izvan Sjedinjenih Američkih Država. I dok se nadziru sve moguće vrste komunikacije, očigledno je komunikacija u mrežnim igrama savršeni komunikacijski kanal za teroriste diljem svijeta. Tako se odmah neposredno nakon tragilčnih terorističkih napada u Parizu prošlog petka pojavila informacija kako su teroristi za komunikaciju i planiranje napada koristili Sony PlayStation 4 konzolu. Iako je to u prvi trenutak mnogima djelovalo kao nemoguća priča, iz Belgije stižu potvrde kako je sve istina. 

Naime, prema službenim informacijama belgijske policije u racijama nakon terorističkog napada objavljeno je kako je "zaplijenjena najmanje jedna Sony PlayStation 4 igraća konzola". Na tu vijest nadovezao se i belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon, koji je izjavio: "Komunikaciju putem igraćih konzola, u ovom slučaju PlayStation 4, daleko je teže pratiti nego, primjerice, WhatsApp ili slične aplikacije. I činjenica je kako teroristi i propovjednici zla koriste takve kanale komunikacije". Otprilike istu priču potvrdili su i američki, odnosno francuski dužnosnici, koji su rekli kako teroristi imaju vrlo sofisticirane načine planiranja napada, jer komuniciraju unutar pojedinih igara i pritom koriste enkripciju, kao i šifriranu komunikaciju. Dakle, jasno je kako je ovo ogroman sigurnosni problem s kojim se sigurnosne službe za sada nisu uspjele nositi na kvalitetan način. 

Iako su svojedobno objavljene informacije kako američka agencija NSA i njezin pandan u Engleskoj nadziru igre World of Warcraft i Second Life u strahu da teroristi upravo na taj način komuniciraju, po svemu sudeći, moderni barbari koji siju strah i smrt pronašli su nove načine i igre. Stručnjaci upozoravaju da, primjerice, i igri Call of Duty igrači (ili teroristi, u ovom slučaju), mogu komunicirati "ispisivanjem" poruka mecima na zidu, jer te poruke kasnije nestaju i gotovo ih je pa nemoguće pratiti odnosno otkriti. Ovo je samo jedan od primjera koji otkrivaju razmjere potencijalne tajnosti, jer Sony je prodao 25 milijuna PS 4 konzola i jasno je da će se nešto u ovom slučaju morati učiniti. Jer, ovdje je tehnologija umjesto platforme za zabavu postala idealno mjesto za planiranje terorističkih napada... 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti