Kako je Facebook spasio život

Svima je jasno kako je Facebook postao glavni kanal komunikacije društva, no vjerojatno vam ni na kraj pameti nije kako Facebook može spasiti život.

Zimo Zimo Zimo | 10.12.2010. / 17:22

Kako je Facebook spasio život

Svima je jasno kako je Facebook postao glavni kanal komunikacije društva, no vjerojatno vam ni na kraj pameti nije kako Facebook može spasiti život.

Neki ga vole, neki ga mrze, no jedno je sigurno, teško je danas zamisliti svijet bez Facebooka. Pomoću njega upoznajemo ljude, pronalazimo prijatelje koje nismo vidli ni čuli godinama, pregledavamo slike sa raznih putovanja, događanja, i još mnogo stvari.

No kako Facebook može spasiti život? Proteklo ljeto 56-godišnja žena zatražila je pomoć u Sacred Heart bolnici u Eau Clairu radi bolova u prsima. Rekla je kako je unazad nekoliko tjedana već posjetila nekoliko bolnica, no doktori joj nisu mogli pronaći razloge bolova.

Nekoliko sati kasnije, žena je pala u komu. Doktori su kasnije otkrili kako je žena imala jači moždani udar. Kasnije se otkrilo kako je žena imala nekoliko moždanih udara prije ovog te tekućinu oko srca, što je neobično za ženu tih godina.

Žena je samohrana majka koja živi udaljena od svoje obitelji. Bolnička ekipa kontaktirala je njenog sina kako bi saznala više informacija o njoj, te su tako otkrili kako je žena imala svoj Facebook profil.

Vrlo je važno imati podatke pacijenta, složit će se svaki doktor, no ova žena imala je na svom profilu detaljno opisane simptome i što je najbitnije, opisala ih je svojim riječima. Na profilu bili su opisani ljekovi koje je uzimala, simptome koje je imala, podatke hospitalizacije unazad nekoliko mjeseci. Zapisivala je datume, vremena i opise kako se osjećala i što se događalo sa njezinim tjelom.

Ti su podaci omogućili medicinskom osoblju kako bi otrkili ne samo da je žena imala rupu u srcu, već da su u njezin mozak ulazili ugrušci krvi koji su uzrokovali moždani udar. Nakon dijagnostike, pacijentica je podvrgnuta operciji mozga te se danas oporavlja, napreduje vrlo dobro i prolazi kroz govornu i fizikalnu terapiju.

AOL News, odlično je opisao ovu priču te nadodao kako možemo potrošiti milijune dolara na najnoviju medicinsku tehnologiju, no ponekad obične priče pacijenta mogu nas dovesti do rješavanja kompleksnih problema.

Križanje medicine i digitalnih medija vrijedno je istraživanja, jer Facebook generacija internet posatavlja na novu, nekad nezamislivu razinu.

Mislite li još uvijek da je Facebook loš jer na TV vijestima jedino što možemo čuti o Facebooku su negativne vijesti? Mi ne mislimo!

Via [AOL], Photo [TopNewsIn]

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti