Kinezi tvrde da mogu nadmudriti američku protuzračnu obranu za hipersonične projektile desetljećimaa starim algoritmom

Kineska vojska je, čini se, na tragu nove tehnologije za koju tvrde da bi im mogla dati prednost pri korištenju hipersoničnih projektila.

Branimir Vorša | 30.04.2023. / 09:58

Kineske hipersonične rakete
Kineske hipersonične rakete (Foto: Afp)

Znanstvenici iz Narodnooslobodilačke vojske (PLA) tvrde da su razvili tehnologiju temeljenu na jednostavnom algoritmu koji može spriječiti najnaprednije svjetske proturaketne sustave u presretanju hipersoničnih projektila.

Kinesko hipersonično oružje s toplinskim navođenjem koristi infracrvene senzore, koji tom oružju pomažu u pronalaženju pokretne mete, poput primjerice ratnog broda. Ti se senzori također mogu koristiti i za identifikaciju i praćenje projektila presretača.

Potencijalna prednost, no...

Kineski znanstveni tim predvođen inženjerom Zhangom Xuesongom, sa sveučilišta PLA Strategic Support Force Information Engineering, kažu da su razvili algoritam koji može analizirati putanju tnavedenog hipersoničnog oružja kako bi mu pomogao u izbjegavanju raketnih obrambenih sustava, uključujući napredne sustave koji se razvijaju u Sjedinjenim Državama.

Računalni modeli koji simuliraju hipersonične udare pri brzini osam puta većoj od brzine zvuka, sugeriraju da bi Zhangova metoda mogla pomoći kineskom hipersoničnom oružju da izbjegne presretanje, a istovremeno minimizira količinu resursa potrebnih za izračune, prema studiji objavljenoj u ožujku, u kineskom časopisu Common Control and Simulation. To bi Kini moglo dati prednost u bilo kojem potencijalnom sukobu koji uključuje hipersonično oružje, iako stvarne mogućnosti kineskog hipersoničnog oružja i njihova sposobnost izbjegavanja američkih raketnih obrambenih sustava nisu javno poznati.

Izazovan zadatak

Izbjegavanje sustava proturaketne obrane izazovan je zadatak jer detektori topline u kineskom hipersoničnom oružju mogu vidjeti presretače projektila samo iz ograničene perspektive, a to obično ne daje dovoljno informacija za točno određivanje lokacije presretača.

"Možda imate ideju, ali ne možete biti sigurni gdje se točno nalazi", rekao je za South China Morning Post svemirski znanstvenik, koji nije bio uključen u kinesku vojnu studiju i pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti teme.

Rješenje u desetljeećima starom inženjerskom algoritmu?

Metoda koju je predložio Zhangov tim temelji se na višemodelnoj adaptivnoj procjeni (MMAE), statističkom algoritmu koji se obično koristi u inženjerstvu kontrolnih sustava, za izradu procjena kada su opažanja nepotpuna ili netočna. MMAE postoji desetljećima i koristi se u raznim primjenama, uključujući i proturaketnu obranu.

Dok su drugi istraživači predložili korištenje umjetne inteligencije za rješavanje složenih problema u obrani od hipersoničnih projektila, Zhangov tim tvrdi da starija metoda MMAE još uvijek dobro funkcionira, uz neke male izmjene. Napominju da je Kina već dobila puno informacija o američkim proturaketnim obrambenim sustavima, kao što su njihove radarske stanice, lokacije za lansiranje, pogonsko gorivo, pa čak i model raketnog motora koji koriste presretačke rakete. Ono što ne znaju jest matematički model koji koristi projektil presretač, dok napada metu.

Zhangov tim rekao je da njihov algoritam može odrediti model i određene tajne parametre dizajna neprijateljskog presretača unutar 10 minuta od njegovog lansiranja i procijeniti njegovu putanju s točnošću od oko pet metara. "To je brže i točnije od drugih pristupa", tvrde autori kineske vojne studije.

Prednosti i mane razvoja hipersoničnog noružnja i adeekvatne obrane

Razvoj hipersoničnog oružja bio je u središtu pozornosti, i Kine, i SAD-a posljednjih godina, jer se to oružje smatra potencijalnom prekretnicom u modernom ratovanju. Ako jedna zemlja može razviti učinkovitu obranu od hipersoničnih prijetnji, dok druga nije, to bi moglo poremetiti ravnotežu snaga i potencijalno ubrzati utrku u naoružanju, jer obje strane pokušavaju sustići jedna drugu, ističu vojni stručnjaci.

Neki kineski vojni istraživači kažu da, kada bi Kina imala hipersonične projektile s konvencionalnim bojevim glavama sposobnim uništiti visoke vojne ciljeve na moru ili kopnu, to bi moglo zastrašiti SAD i odvratiti ga od pokretanja vojnog sukoba u Tajvanskom tjesnacu, Južnom kineskom moru ili drugim osjetljivim područjima. No, drugi stručnjaci upozoravaju da bi utrka za razvojem hipersoničnih projektila i drugih naprednih sustava oružja potencijalno mogla potkopati učinkovitost postojećih sustava proturaketne obrane i povećati rizik od pogrešne procjene situacije i nenamjerne eskalacije.

Izvor: South China Morning Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti