Čelni ljudi Koprivnice pustili su u rad sustav od pet punionica HEP ELEN kojim će se služiti električni automobili gradskog sustava zajedničkog korištenja te automobili građana i posjetitelja. Sustav je uspostavljen u sklopu projekta CIVITAS DYN@MO i prvi je primjer elektromobilnosti u Hrvatskoj, stoji na službenim strancima koprivnica.hr.

Na svečanom otvorenju, gradonačelnica Vesna Želježnjak je istaknula važnost elektromobilnosti u sustavnoj brizi  Grada za okoliš i postizanje ciljeva smanjenja emisija stakleničkih plinova u europskoj energetskoj strategiji 2020.

“Car-sharing sustav električnih automobila obuhvaća 6 električnih, jedno hibridno i jedno plug-in hibridno vozilo. Njime će se služiti 200 zaposlenika  gradske uprave, gradskih poduzeća i ustanova. Tijekom projekta pratit će se učinkovitost sustava u postizanju osnovnih ciljeva, a to su 27% smanjenja emisije stakleničkih plinova od strane gradskih automobila, te 24% smanjenja operativnih troškova automobila u vlasništvu Grada, gradskih ustanova i poduzeća. Punionicama će se služiti i električni autobusi javnog prijevoza koji će biti uspostavljen tijekom sljedeće godine.“ — dodaje Želježnjak.

Događaju je prisustvovao i Saša Cvetojević koji je istaknuo: “Važnost današnjeg događaja mnogo je veća od onoga što u ovom času možemo predvidjeti. U našoj zemlji imamo već sada dva odlična proizvođača električnih automobila. Elektromobilnost može biti itekako značajna za razvoj hrvatskog gospodarstva“.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju