Lijekovi protiv hepatitisa mogu zaustaviti napredak raka krvi

Novo otkriće europskih znanstvenika povezuje viruse hepatitisa s multiplim mijelomom, otkrivajući potencijalnu ranu intervenciju u liječenju tog oblika raka krvi.

Branimir Vorša | 26.01.2024. / 11:32

Rak krvi, ilustracija
Rak krvi, ilustracija (Foto: Getty Images)

U iznenađujućem obratu događaja, oporavak pacijenta od multiplog mijeloma prije više godina, koji je prvobitno liječen od druge bolesti, potaknuo je zanimanje među znanstvenicima. Naime španjolski i francuski znanstvenici su u zajedničkom naporu otkrili značajnu vezu između virusa hepatitisa B (HBV), virusa hepatitisa C (HCV) i pojave multiplog mijeloma i njegovih prekursora, monoklonalnih gamopatija.

Najnovija otkrića naglašavaju potencijal za rano otkrivanje HBV-a i HCV-a, omogućujući liječnicima da interveniraju i spriječe progresiju monoklonskih gamopatija u rak putem antivirusnih tretmana.

Pokazali smo da antivirusna terapija poboljšava preživljavanje HBV pozitivnih pacijenata s multiplim mijelomom, tvrde biomedicinska znanstvenica Alba Rodríguez-García i njezin tim u Španjolskoj. Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Hematologica, također potvrđuje pozitivan učinak antivirusnog liječenja na ishode multiplog mijeloma za pacijente zaražene HCV-om.

Multipli mijelom, rak koji potječe iz abnormalnih plazma stanica u koštanoj srži, manifestira se višestrukim tumorima i prekomjernom proizvodnjom specifičnog protutijela koje se naziva protein mijeloma. Raniji nekancerozni stadiji, odnosno monoklonska gamopatija neodređenog značaja (MGUS) i tinjajući mijelom (SMM), prethode razvoju kancerogenog multiplog mijeloma.

Dok je multipli mijelom i dalje neizlječiv, istraživanje sugerira potencijalnu vezu između kronične izloženosti virusnim nusproduktima i razvoja MGUS-a i multiplog mijeloma. U prethodnim studijama, kronična limfocitna leukemija i limfom, povezani s dugotrajnim infekcijama, također su bili povezani.

Ranija studija iz 2022. godine, koja je uključivala devet pacijenata s hepatitisom C i s monoklonskom gamapatijom otkrila je da su antivirusni lijekovi doveli do značajnog poboljšanja, čak i dovodeći jednog pacijenta s multiplim mijelomom u dugotrajnu remisiju tijekom najmanje četiri godine.

Najnovija studija tima usredotočila se na 45 pacijenata s monoklonskom gamapatijom i hepatitisom B, otkrivši da je antivirusno liječenje zaustavilo napredovanje u dva slučaja. Analizirajući veću skupinu od preko 2500 pacijenata s multiplim mijelomom s HBV ili HCV, primijetili su povećane stope preživljavanja uz korištenje antivirusnog liječenja.

Znanstvenici na kraju naglašavaju važnost ranih antivirusnih tretmana za HBV ili HCV povezane klonske gamapatije, zalažući se za propisivanje tih lijekova, idealno u fazi MGUS-a. Implikacije studije isto tako sugeriraju značajan napredak u razumijevanju i potencijalnom liječenju multiplog mijeloma.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti