Megasuperjahta za znanstvenike: Čudo dužine 300 metara krcato je najmodernijim tehnologijama, evo za koju cifru mogu ploviti i "obični" smrtnici

U Singapuru je nedavno predstavljen projekt superjahte kakav svijed dosad nije vidio. Riječ je o plovilu za znanstvena istraživanja dugom 300 metara, krcatom zelenim tehnologijama i koji može udomiti 400 osoba.

Branimir Vorša | 14.04.2021. / 17:08

Superjahta nazvana Earth 300 je plovilo koje bi trebalo ujediniti znanost i istraživanje u borbi protiv najvećih izazova koji prijete Zemlji, riječi su kojima je Earth 300 superjahtu opisao Ivan Salas Jefferson, osnivač tvrtke Iddes Yacht, koja ju je dizajnirala.

Ta će superjahta biti ekstremna pomorska tehnološka platforma za znanost, istraživanja i inovacije, u nju će biti integrirani robotika, umjetna inteligencija te 22 najmodernija znanstvena laboratorija.

Aaron Olivera, šef istoimenog projekta Earth 300, ističe kako će taj brod predstavljati značajke kruzing, ekspedicijske, istraživačke i luksuzne jahte, ali da zapravo neće biti niti jedno od tih plovila.

Znanstveno-istraživačko ploveće čudo pogonit će takozvani reaktor rastaljene soli (Molten Salt Reactor, MSR). RIječ je o vrsti nuklearnog reaktora koji koristi tekuće gorivo (rastaljenu sol) i koji je daleko sigurniji od konvencionalnog nuklearnog reaktora te nema štetnih emisija.

Jedna od najupadljivijih značajki Earth 300 je i takozvani znanstveni grad u obliku sfere. Tu su i promatračka paluba te interijer dizajniran i namjenjen znanstvenim istraživanjima te ekspedicijskim putovanjima. Ta superjahta će u sebi imati i čitav niz naprednih podvodnih plovila.

Smještaj u toj superjahti zamišljen je tako da u njemu bude 160 znanstvenika, 20 rezidencijalnih stručnjaka, 20 studenata, 40 VIP gostiju (oni koji si mogu priuštiti 10-dnevno putovanje tim brodom po cijeni od 3 milijuna dolara) te 165 članova posade.

Projekt Earth 300 ima potporu brojnih partnera, a među njima su IBM, RINA, Triton Submarines i EYOS Expeditions.

Troškovi izgradnje procjenjuju se na između 500 i 700 milijuna dolara.

Očekuje se da će morem zaploviti 2025. godine.

Izvor: Entrepreneur

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti