Bolest modernog društva: "Dijete od 10 godina zbog ovoga je demoliralo cijeli stan"

Mobiteli kod djece izazivaju tešku ovisnost. Zbog toga će do polovice rujna Splitsko-dalmatinska županija odlučiti o potpunoj zabrani uređaja ili samo zabrani korištenja mobitela u školi.

DNEVNIK.hr | 30.08.2023. / 21:13

Galerija

Maleni u mobitelu prvo vide slike obitelji, pa crtiće, potom prve igrice. Osmogodišnji Ivan, kao i većina vršnjaka, uživa u borbama svojih junaka. Kaže kako u igricama osvoji trofeje i medalje i da ga to veseli. 

To ne bi bilo loše da igrice i ekrani nemaju prava ovisnička svojstva, vrlo brzo tjeraju ih da igraju duže i duže. Neke mame ograničavaju korištenje, ali znaju kako to ide.

Taj mali mozak ujutro se budi i traži mobitel.

Mama Marijana kaže da bi njezino dijete navečer gledalo crtiće i da mu to nisu mogli zabraniti. Ne bi mu mogli iščupati telefon. To bi bili tantrumi po 40 minuta. 

Igranja od pet, šest, pa i više sati dnevno brzo dovede do žestoke ovisnosti, istaknuto je na stručnom skupu u Splitu. Marija Tešija iz Centra za pružanje usluga u zajednici kaže kako je desetogodišnji dječak demolirao cijeli stan nakon oduzimanja mobitela. 

Dijete od 10 godina demolira cijeli stan zato što mu je oduzet mobitel. Mozak je nakon sati igrica toliko zasićen da više nema volje ni za što drugo. Dijete zato pada u anksioznost, pa i depresiju.

Da, utječe na pamćenje, pogotovo na kratkoročni dio pamćenja, postaju visokoanksiozni, nemaju zadovoljstva ni u čemu, poremećaj spavanja, hranjenja, kaže psihijatar Željko Ključević

Tinejdžeri uz mobitel ustaju, ručaju i idu na spavanje. A zbog izrugivanja vršnjaka na društvenim mrežama sve češće završe i na psihijatriji.

Po podacima Plavog telefona, za 50 posto poraslo je pretraživanje podataka o suicidu i samoozljeđivanju kod naše djece i adolescenata, kaže Danijela Perić Krstulović iz splitskog Centra za socijalnu skrb. Zbog svega stručnjaci i ravnatelji razmišljaju o apsolutnoj zabrani mobitela u školama.

Davor Šimić, predsjednik aktiva ravnatelja škola iz Splita, kaže da učenici snimaju svašta.

Chandrayaan-3 Indijski lunarni rover već je otkrio neke tajne Mjesečeva južnog pola

Rugaju se djevojčicama zbog frizure, nosa, općenito izgleda, koriste društvene mreže da bi se ismijavali. 

Do polovice rujna Splitsko-dalmatinska županija odlučit će o potpunoj zabrani uređaja ili samo zabrani korištenja mobitela u školi. Ali izneseni podaci alarm su roditeljima da čvrsto ograniče djecu u uporabi mobitela, poručuje novinarka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti