Indijski lunarni rover već je otkrio neke tajne Mjesečeva južnog pola

Indijski lunarni rover potvrdio je prisustvo sumpora na Mjesečevu južnom polu, objavila je svemirska agencija južnoazijske zemlje.

Hina | 30.08.2023. / 10:03

Chandrayaan-3 (Foto: AFP PHOTO / INDIAN SPACE RESEARCH ORGANISATION (ISRO))

Indija je prošli tjedan postala prva zemlja kojoj je pošlo za rukom spustiti letjelicu u blizini uglavnom neistraženog južnog pola te četvrta zemlja koja je uopće sletjela na Mjesec.

Instrument za spektroskopiju laserski induciranom plazmom (LIBS) na roveru Chandrayaan-3 proveo je prva in situ (na nepromijenjenom položaju) mjerenja kemijskog sastava lunarne površine blizu južnog pola, stoji u priopćenju Indijske svemirske istraživačke organizacije (ISRO) od ponedjeljka.

Slijetanje letjelice Chandrayaan-3 na Mjesec Indiji stižu čestitke iz cijelog svijeta: Ovo istraživanje važno je za cijelo čovječanstvo

Ova in situ mjerenja potvrđuju nedvojbeno prisustvo sumpora u području, nešto što nije bilo moguće instrumentima u orbiterima, ističe se u priopćenju.

Spektrografska analiza također je potvrdila prisutnost aluminija, kalcija, željeza, kroma i titanija na Mjesečevoj površini, dodao je ISRO, a dodatna mjerenja pokazuju prisustvo mangana, silicija i kisika.

Rover Pragyan, što na sanskrtu znači 'mudrost', ima šest kotača i za pogon koristi Sunčevu energiju, a tijekom dva tjedna polagano će se kretati južnim polom i odašiljati slike i znanstvene podatke.

Indija polako dostiže postignuće drugih svemirskih programa sa znatno manjim troškovima unatoč tome što se suočila s nekim poteškoćama.

Prethodna indijska lunarna misija prije četiri godine podbacila je pri svom konačnom spuštanju, što se tada smatralo velikim problemom za program.

Chandrayaan-3 zarobio je pozornost javnosti otkako je lansiran prije gotovo šest tjedana pred tisućama oduševljenih gledatelja, a njegovo uspješno slijetanje na Mjesec prošlog tjedna je postignuto svega nekoliko dana nakon što se ruska letjelica srušila na istom području.

Indija je 2014. postala prva azijska država koja je poslala letjelicu u Marsovu orbitu i namjerava poslati sondu prema Suncu u rujnu.

Chandrayaan-3 "Indija je hodala Mjesecom": Rover počeo s istraživanjem Zemljina satelita

ISRO do iduće godine planira poslati tročlanu posadu u Zemljinu orbitu.

Također, planira zajedničku misiju s Japanom radi slanja druge sonde na Mjesec do 2025. i misiju do Venerine orbite tijekom iduće dvije godine. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti