Indiji stižu čestitke iz cijelog svijeta: Ovo istraživanje važno je za cijelo čovječanstvo

Čestitke su stigle iz ESA-e i NASA-e koje su bile partneri na ovoj misiji, ali i Roskozmosa.

Martina Čizmić | 23.08.2023. / 17:05

Slijetanje letjelice Chandrayaan-3 na Mjesec (Foto: Screenshot)

Dok je cijela Indija pomno pratila hoće li se letjelica Chandrayaan-3 sretno spustiti na Mjesec, što se događa pratili su i u svemirskim agencijama diljem svijeta. 

Iz Europske svemirske agencije među prvima su čestitali indijskim kolegama. Naime, ESA je bila uključena u cijeli projekt. 

Kako su istaknuli, pružali su komunikacijsku podršku dubokog svemira misiji Chandrayaan-3.

Komunikacija je bitan dio svake svemirske misije. Zemaljske postaje na Zemlji povezuju operatere sa svemirskim letjelicama dok odlaze u nepoznato. Bez podrške zemaljske stanice nemoguće je dobiti bilo kakve podatke od svemirske letjelice, znati kako je, znati je li sigurna ili čak znati gdje se nalazi, pojasnili su iz ESA.

Za misiju Chandrayaan-3, ESA je koordinira rutinsku podršku iz svoje stanice Kourou u Francuskoj Gvajani i Goonhilly Earth Station Ltd u Velikoj Britaniji. Ove postaje dopunjuju podršku NASA-ine Deep Space Network i ISRO-ovih vlastitih postaja.

ESA-ina 35-metarska antena u New Norciji, Australija , pružila je dodatnu podršku praćenja tijekom slijetanja na Mjesec, služeći kao rezerva za ISRO-ovu vlastitu zemaljsku stanicu. New Norcia je primila niz vitalnih znakova s ​​lendera Chandrayaan-3 – informacije o njegovom stanju, lokaciji i putanji – paralelno s postajom ISRO. Ova vrsta rezervne podrške uobičajena je tijekom ključnih trenutaka svemirske misije kao što je slijetanje.

Bio je to tok telemetrije koji je u konačnici korišten za potvrdu uspjeha slijetanja, pojasnili su iz ESA-e.

 

 

I ruska svemirska agencija Roskozmos čestitala je Indiji na uspješnom slijetanju svemirske letjelice Chandrayaan-3. Podsjetimo, Rusi su također imali misiju slanja letjelice na Mjesec, no njihova se sonda Luna-25 srušila na Mjesec.

Državna agencija Roskozmos čestita indijskim kolegama na uspješnom slijetanju svemirske letjelice Chandrayaan-3 na Mjesec, objavila je ruska svemirska agencija.

Istraživanje Mjeseca važno je za cijelo čovječanstvo. U budućnosti bi mogao postati platforma za istraživanje dubokog svemira, dodaje se u objavi.

Čestitke stižu i iz SAD-a. NASA-in administrator Bill Nelson, čestitao je ISRO-u na uspješnom slijetanju. 

I čestitke Indiji na tome što je postala 4. zemlja koja je uspješno spustila svemirsku letjelicu na Mjesecu. Drago nam je što smo bili vaši partneri na ovoj misiji, napisao je Nelson.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti