Nov oblik zaštite osobnih podataka na mobitelu od hakera: Prvi put korištena autentifikacija prema hodu pojedinca

Znanstvenici tvrde da prepoznavanje hoda može biti održiva tehnika za zaštitu pojedinaca i njihovih podataka od kibernetičkog kriminala.

Branimir Vorša | 10.12.2021. / 15:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Testiranja u stvarnosti pokazala su da autentifikacija putem nečijeg hoda može biti održiv način zaštite pametnih telefona te drugih mobilnih uređaja od kibernetičkog kriminala, pokazalo je novo istraživanje.

Studija koju je provelo sveučilište Plymouth tražila je od sudionika da normalno provode svoju svakodnevicu, dok senzori kretanja u pametnim mobitelima prikupljaju podatke o obrascima njihovog koračanja.

Rezultati studije pokazali su da sustav u prosjeku sa 75 posto preciznosti prepoznaje hod pojedine osobe, a taj se postotak penje i na 90 posto kad pojedinac hoda normalno ili ubrzano.

Slika nije dostupna Apple će korisnike svojih uređaja u određenim slučajevima upozoriti na hakerske napade

U svijetu je trenutno 6,3 milijarde korisnika pametnih telefona, koji koriste te uređaje za raznorazne usluge te koji na iste pohranjuju povjerljive i osjetljive informacije.

Dosadašnje studije pokazale su da postojeće metode autentifikacije , poput zaporki, PIN-ova i biometrije, značajno variraju u razini zaštite koju pružaju.

Tvorci ove nove studije, pišući za Computers & Security kažu da studija pokazuje kako, unutar odgovarajućeg okvira, prepoznavanje hoda može biti održiva tehnika za zaštitu pojedinaca i njihovih podataka od kibernetičkog kriminala.

Studija koju su proveli znanstvenici Centra za kibernetičku sigurnost sveučilišta Plymouth, nadograđuje prethodni rad kroz ocjenjivanje multialgoritamskog sustava za prepoznavanje hoda te je prva koja to upotrebljava koristeći podatke iz stvarnog života pojedinaca.

U istraživanju su sudjelovale 44 osobe u dobi između 18 i 56 godina, od kojih je zatraženo da 7 do 10 dana sa sobom nose globalno dostupan smartphone.

Od njih je zatraženo da telefone nose u torbici na remenu kako bi snimili podatke senzora iz tih uređaja koje prikupljaju žiroskop i brzinomjer u njima, tijekom različitih fizičkih aktivnosti.

Svaki sudionik studije napravio je u prosjeku 4000 uzoraka aktivnosti tijekom testiranja, a oni su podijeljeni u zapise normalnog i brzog hodanja, uz dodatak hodanja po stepenicama.

Olimpijada će se održati u Tokiju Hakerski napad na Olimpijadu spriječila je - umjetna inteligencija

Rezultati su pokazali da je postotak razine pogreške za normalno i ubrzano hodanje 11,38 i 11,32 posto. Kod hodanja po stepenicama razina pogreške je nešto veća te iznosi 24,53 posto za silazak te 27,33 posto za uspon po stepenicama.

Znanstvenici ističu da rezultati naglašavaju potrebu za napredovanjem sposobnosti automatskog razlikovanja šireg raspona hodajućih aktivnosti, kako bi multialgoritamski pristup prepoznavanju mogao ciljati specifične karakteristike hodanja kod pojedinaca.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti