Apple će korisnike svojih uređaja u određenim slučajevima upozoriti na hakerske napade

Korisnici će dobiti obavijest samo u slučaju ako su takvi napadi sponzorirani i podržani od strane država.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.11.2021. / 13:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple je najavio novu opciju namijenjenu korisnicima njihovih uređaja te će tvrtka slati obavijesti osobama čije uređaje napadnu hakeri. Ipak, te se obavijesti neće slati svaki put, već samo u nekim specifičnim slučajevima, kada su ti napadi sponzorirani od strana država.

Slika nije dostupna Apple podigao tužbu protiv izraelske kompanije koja je razvila softver za špijuniranje iPhonea

Za razliku od tradicionalnih kibernetičkih kriminalaca, u napadima koje sponzoriraju države koriste se veliki resursi s kojima se cilja jako mali broj specifičnih korisnika i njihovih uređaja, zbog čega je takve napade puno teže otkriti i spriječiti, komentirali su iz Applea prilikom najave ove opcije

Također, takvi se napadi najčešće poduzimaju prema nekim osobama od interesa - bilo da je riječ o političarima, aktivistima, novinarima itd. Dakle, riječ je o vrlo ograničenom broju ljudi koji će imati koristi od ove opcije.

Ako u Appleu primijete da je zaista došlo do takvog napada u kojem svoje prste ima neka država, poslat će mail i iMessage poruku na sve adrese povezane s korisničkim Apple ID-jem. Također, obavijest će biti vidljiva se prijave na Appleove stranice.

Slika nije dostupna Apple ima zanimljiv plan za zaštitu privatnosti: Sadržaj na ekranu iPhonea moći će vidjeti samo njihovi vlasnici

Razvoj razvoj alata i softvera s kojim se mogu poduzeti takvi napadi može biti iznimno kompleksan i stajati milijune dolara, a upravo zbog te kompleksnosti iz Cookove kompanije kažu kako vjerojatno neće moći otkriti svaki napad, kao što postoji mogućnost slanja lažnih upozorenja.

Izvor: The Independent
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti