Apple ima zanimljiv plan za zaštitu privatnosti: Sadržaj na ekranu iPhonea moći će vidjeti samo njihovi vlasnici

Prema patentu, vlasnik iPhonea putem posebnih naočala jedini bi mogao vidjeti tekst i fotografije na svom telefonu, a ostali bi vidjeli samo zamućenu sliku.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.11.2021. / 12:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na mreži su se pojavile informacije o novom patentu koji je prijavio Apple, a koji je usmjeren na zaštitu privatnosti korisnika, odnosno na zaštitu sadržaja koji se prikazuje na ekranima telefona.

Kada na telefonu ili tabletu pregledavamo sadržaj koji nije za svačije oči poput nekakvih privatnih dopisivanja, podataka o financijama i slično, ne bi htjeli da nam netko stoji nad glavom i prati što radimo. Apple, čini se, ima rješenje za to. Bolje rečeno, prijavili su patent koji bi trebao pomoći u boljoj zaštiti sadržaja koji se prikazuje na ekranu, iako sama prijava patenta ne znači da će zaista krenuti u primjenu takve tehnologije.

Slika nije dostupna Želite bolju privatnost na internetu? Evo što trebate napraviti već danas

Prema tom patentu, kada korisnici aktiviraju posebnu opciju zaštite sadržaja na telefonu, neće se moći raspoznati što je prikazano, odnosno napisano na ekranu. No sadržaj će biti vidljiv osobama koje nose posebne naočale. Dakle, dok bi vlasnik telefona, koji nosi takve naočale, mogu u miru čitati sve što je prikazano na ekranu, slati poruke i mailove, neće morati strahovati da će npr. netko u javnom prijevozu tko mu se nalazi iza leđa moći vidjeti što piše.

Ideja je svakako zanimljiva, no otegotna okolnost je činjenica da bi za tako nešto morali nositi posebne naočale, što mnogima neće biti prihvatljivo. Ipak, svima koji malo bolje prate trendove u tehnologije, odnosno potencijalne buduće trendove, jasno je kako su brojni stručnjaci i šefovi najvećih kompanija poput Applea i Facebooka uvjereni da ćemo u budućnosti svi nositi nekakve naočale za proširenu ili virtualnu stvarnost. S takvim bi naočalama moglo pristupiti i Zuckerbergovim meta svijetovima, što bi također mogla biti budućnost virtualnog svijeta.

Slika nije dostupna Želite biti sigurni da nitko neće znati što pregledavate na internetu? Google ima dobru vijest za vas

Prema brojnim dosadašnjim glasinama, Apple razvija nekoliko modela AR/VR naočala te bi jedna od opcija nadolazećih naočala mogla biti upravo ova namijenjena privatnosti kakva je opisana u patentu.

Izvor: 9to5Mac

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti