Apple bi svoje prve naočale za proširenu i virtualnu stvarnost mogao predstaviti za godinu dana

Prvi model naočala imao bi podršku i za VR/AR i mogao bi izgledati poput Oculus Questa, no godinu nakon toga možemo očekivati i AR naočale.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.09.2021. / 13:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple je još prošle godine dovršio razvoj i dizajn čipova koje će koristiti u svom potpuno novom proizvodu - naočalama za proširenu i virtualnu stvarnost. Ipak, testna proizvodnja tih čipova tek treba početi, tako da je jasno da će proći još neko vrijeme prije nego Tim Cook predstavio Apple Glasses (ili kako će se već naočale zvati). Ove su informacije s medijima podijelile osobe upoznate s Appleovim planovima koje su, naravno, zahtijevale potpunu anonimnost jer je riječ o tajnim podacima koji ne smiju napustiti Appleove odaje.

Iste informacije govore kako će za proizvodnju novih čipova biti zadužen dugogodišnji Appleov partner Taiwan Semiconductor Manufacturing te da njihova masovna proizvodnja neće početi još najmanje godinu dana. Također, zahvaljujući informacijama koje su procurile saznali smo i kako će se prva generacija naočala sve napredne mogućnosti moći iskoristiti jedino kada se bežično poveže s pametnim telefonom, na sličan način kako se prva generacija Apple Watcha morala povezati s iPhoneom.

Tim Cook "Još jedna stvar": Procurile dosad neobjavljene informacije o potpuno novom Appleovu uređaju

Naime, novi procesori koji će biti ugrađeni u naočale neće imati mogućnosti poput umjetne inteligencije i strojnog učenja, tako da će se za operacije u kojima su nužne AI i ML morati povezati s telefonom (ili nekim drugim uređajem poput tableta). Osim čipova, Apple je dovršio i dizajn slikovnog senzora koji je “neuobičajeno velik” te je namijenjen prikupljanju što veća količina podataka u visokoj rezoluciji koji su važni za proširenu stvarnost.

Prvi model naočala mogao bi izgledati slično kao i Facebookov Oculus Quest i imat će podršku i za virtualnu i proširenu stvarnost, dok bi kasnije (ne prije 2023.) kompanija mogla predstaviti isključivo AR naočale koje bi mogle izgledati slično kao i klasične naočale, samo će biti opremljene naprednom i nenametljivom tehnologijom.

Izvor: 9to5Mac
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti