Apple je napravio još jedan veliki korak prema AR naočalama

Apple je postigao veliki napredak u razvoju poluprozirnih leće za AR naočale te leće više nisu u fazi prototipa, već u fazi probne proizvodnje. Ipak, konačan proizvod ne treba očekivati prije 2022.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.07.2020. / 08:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Još prije nekoliko godina Tim Cook govorio je o proširenoj stvarnosti kao jednoj od tehnologija budućnosti te je već tada bilo jasno kakvi su planovi kompanije. Nakon toga sve su se češće pojavljivale glasine o njihovim naočalama za AR, a prema novim informacijama, njihov je razvoj ušao u novu fazu. Naime, postigli su veliki napredak u razvoju jedne od najvažnijih komponenta takvog uređaja, poluprozirnih leća koje više nisu u fazi prototipa, već su sada u fazi probne proizvodnje.

Tim Cook "Još jedna stvar": Procurile dosad neobjavljene informacije o potpuno novom Appleovu uređaju

Leće bi se trebale koristiti u nekoj vrsti AR uređaja, odnosno u naočalama s podrškom za proširenu stvarnost, no usprkos spomenutom napretku, finalizirane proizvode na tržištu ne treba očekivati prije 2022., odnosno kada su u pitanju AR naočale 2023. Apple na razvoju poluprozirnih leća radi već nekoliko godina u suradnji s kineskim partnerom Foxconnom, koji je zadužen i za proizvodnju ostalog hardvera kompanije.

Sada kada su Apple i Foxconn utvrdili dizajn novih leća, slijedi tzv. faza "inženjerskog validacijskog testa" tijekom koje bi Apple trebao napraviti tisuće jedinica proizvoda na kojima će testirati mogućnosti, kao i njihovu prikladnost za masovnu proizvodnju.

Prema informacijama iz istih izvora, leće koje će se koristiti u Appleovim proizvodima proširene stvarnosti malo su veće u odnosu na klasične leće u naočalama, a sastavljene su od brojnih tankih slojeva. Upravo zbog više takvih tankih slojeva napravljenih od različitih materijala od kojih je svaki osjetljiv na ogrebotine, stvaranje mjehurića i slično, proizvodnja AR leća iznimno je izazovna.

Slika nije dostupna Lenovo predstavio VR naočale i slušalice za poslovne korisnike

Apple je, čini se, ipak izašao na kraj sa svim takvim izazovima te ljubitelji s kompanije s velikim nestrpljenjem iščekuju konačni proizvod kako bi saznali kako će izgleda i kakve će mogućnosti donijeti takve pametne naočale.

Još jedan od izazova koji je navodno podijelio i ekipu u samom Appleu vezan je uz hardver koji će pokretati naočale. Dok dio inženjera smatra da bi se naočale trebale bežično povezivati s drugim uređajima poput iPhonea i iskoristiti procesorsku snagu telefona, drugi smatraju kako bi naočale trebale biti neovisne o drugim uređajima i da bi sav hardver trebao biti integriran u njih. U takvim slučaju, mogućnosti i sposobnosti naočala bile bi slabije u odnosu na modele koji bi iskorištavali neki postojeći i snažniji hardver.

Izvor: 9to5Mac

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti