"Još jedna stvar": Procurile dosad neobjavljene informacije o potpuno novom Appleovu uređaju

Tim Cook vidi proširenu i virtualnu stvarnost kao tehnologije budućnosti, a Apple već priprema svoje prve AR naočale, čija bi cijena navodno trebala iznositi 500 dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.05.2020. / 11:00

Tim Cook (Foto: AFP)

Sve je više glasina o potpuno novom gadgetu koji Apple priprema. Nakon što je prošli tjedan poznati analitičar Ming-Chi Kuo objavio kako kompanija za 2022. priprema AR naočale koje će imati premium cijenu, ovaj tjedan stižu nove glasine, prema kojima bismo Apple Glasses mogli vidjeti puno ranije. Apple je navodno planirao predstaviti naočale na ovogodišnjoj konferenciji na kojoj će predstaviti i nove modele iPhonea, no kako na tom eventu neće biti posjetitelja, čini se da bi predstavljanje mogli odgoditi za sljedeću godinu.

iPad Air i iPad mini Apple nastavlja sa strategijom na koju nismo navikli - predstavit će nove jeftinije uređaje

Navodno je plan Tima Cooka bio naočale predstaviti pri kraju konferencije, koristeći legendarnu izjavu Stevea Jobsa "one more thing", no kako neće biti posjetitelja, takvo nešto ne bi imalo previše smisla jer bi izostao efekt oduševljenja i pljeska nazočnih. Slike novih naočala još nisu procurile u javnosti, no prema dosadašnjim informacijama, čini se kako će dizajnom biti slične klasičnim naočalama. Od ugradnje kamere Apple je navodno odustao, a razlog je, naravno, privatnost.

Najveće kritike Googleovih pametnih naočala koje je tehnološki gigant predstavio početkom prošlog desetljeća odnosile su se upravo na kameru kojom su osobe koje su je nosile mogle snimati video bez znanja ljudi koji su se nalazili u blizini. Zbog toga je nošenje naočala zabranjeno u brojnim kafićima, restoranima i ustanovama u San Franciscu. Korisnici Appleovih naočala ne bi trebali imati takvih problema, pa bi mogle biti bolje prihvaćene u odnosu na Googleov gadget.

Još jedan faktor o kojem će ovisiti njihova prihvaćenost jest cijena. Konstantno se govori kako neće biti jeftine, a prema novim informacijama stajat će 500 dolara. To sigurno nije jeftino, no za dio ljubitelja gadgeta s logom jabuke ta bi cijena mogla biti prihvatljiva.

Naočale neće raditi bez povezanosti s iPhoneom te će se vjerojatno obavijesti s telefona slati na naočale, slično kako se danas obavijesti pokazuju na pametnim satovima. Naravno, to neće biti jedine mogućnosti naočala te s nestrpljenjem iščekujemo službeno predstavljanje kako bismo saznali što sve Cook i ekipa pripremaju i koje su to opcije s kojima namjeravaju osvojiti korisnike. U posljednjem izvještaju spominje se kako će naočale imati LiDAR, mogućnost bežičnog punjenja, s njima će se upravljati posebnim pokretima te će imati posebno korisničko sučelje nazvano Starboard.

Slika nije dostupna Tim Cook uvjeren je da će ovaj model iPhonea privući korisnike Androida

Treba naglasiti kako je riječ o glasinama, a ne o službenim informacijama iz Applea, ali posljednjih godina tehnološkim je kompanijama postalo nemoguće čuvati tajne i manje-više sve se sazna prije službenog predstavljanja. Koliko ima istine u ovim informacijama, saznat ćemo najvjerojatnije tijekom sljedeće godine, pri službenom predstavljanju, dok početak prodaje možemo očekivati krajem sljedeće ili tijekom 2022. godine.

Izvor: Apple Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti