Planovi Applea otkrivaju tehnologiju budućnosti koja će zamijeniti pametne telefone

Apple je okupio tim "impresivne veličine" koji radi na razvoju naočala s podrškom za proširenu stvarnost - dva takva modela možemo očekivati za nekoliko godina.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.11.2019. / 13:28

Apple, ilustracija (Foto: AFP)

Apple se priprema za "sljedeću veliku stvar" u tehnologiji koja bi u budućnosti trebala zamijeniti pametne telefone. O planovima za naočale s podrškom za proširenu stvarnost govori se već neko vrijeme te ih je Apple, prema nekim ranijim planovima, trebao predstaviti sljedeće godine.

iPhone XS i iPhone XS Max (foto: ADP) Prijeđite na tamnu stranu, baterija će duže trajati! Korisnici iPhonea, odmah aktivirajte ovu opciju

No prema novim izvještajima, za novi Appleov gadget trebat ćemo sačekati još koju godinu – američki mediji prenijeli su riječi šefa Appleova AR i VR odjela Mikea Rockwella, koji je tijekom prezentacije u kompaniji rekao da ne žele žuriti s novom tehnologijom na tržište, već je prvo žele usavršiti. Zanimljivo, u prezentaciji čiji su dijelovi procurili na internet spomenuta su dva uređaja, odnosno dva para naočala s proširenom stvarnošću koje kompanija razvija.

Prve ne treba očekivati prije 2022. godine, a drugi model, koji bi trebao biti manji, trebali bi predstaviti 2023. S obzirom na to koliko je vremena ostalo do planiranog predstavljanja, jasno je da se svašta može promijeniti, uključujući i vrijeme predstavljanja. Prvi uređaj koji namjeravaju predstaviti trebao bi imati neke dizajnerske sličnosti s Facebookovim Oculus Questom te bi se na njemu jednostavno moglo prebacivati iz proširene u virtualnu stvarnost. U Appleu trenutačno istražuju različite materijale koji bi se mogli koristiti u dizajnu uređaja kako bi bio što udobniji za nošenje više sati dnevno.

Predstavljanje modela iPhone SE Očekuje se velika prodaja: Apple priprema novi iPhone za početak sljedeće godine

Naočale za proširenu stvarnost (dakle, bez VR-a) dio su još ambicioznijeg projekta te će biti namijenjene za cjelodnevno nošenje i jednom bi nam zaista mogle zamijeniti pametne telefone. U novinarskim izvještajima spominju se posebna stakla koja bi se zatamnila kada su osobe koje ih nose zauzete, što je zanimljivo, ali i prilično neobično rješenje (treba vidjeti kako će to izgledati u praksi).

Također, ljudi upoznati sa situacijom spominju i "impresivnu veličinu tima" koji razvija AR naočale, što je još jedan dokaz toga koliko u Appleu vjeruju da je proširena stvarnost i hardver povezan s njom tehnologija budućnosti. 

Izvor: Silicon Angle

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti