Prijeđite na tamnu stranu, baterija će duže trajati! Korisnici iPhonea, odmah aktivirajte ovu opciju

Nedavno provedeni test pokazao je koliko baterija duže traje na Appleovim telefonima s OLED ekranima na kojima je aktiviran tamni izgled zaslona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.10.2019. / 11:19

iPhone XS i iPhone XS Max (foto: ADP)

Jedan od trendova na mobilnom tržištu u posljednje vrijeme jest "prelazak na tamnu stranu", odnosno korištenje dark moda unutar operativnog sustava i samih aplikacija. Sve veći broj ljudi koristi tamni prikaz ekrana, pogotovo tijekom noćnih sati jer se time smanjuje napor za oči, no postoji još jedan razlog zbog kojeg bi dio vlasnika smartphonea trebao razmisliti o korištenju dark moda, a to je baterija.

Slika nije dostupna Iz Googlea objasnili kako produžiti trajanje baterije na smartphoneu: Prijeđite na tamnu stranu!

Kažemo dio jer korištenje tamne teme zaslona pomoći će samo vlasnicima uređaja s OLED ekranima u kojima će, kada je ta opcija aktivirana, crni pikseli biti u potpunosti ugašeni. Koliko se može uštedjeti, pokazali su nedavno i iz Googlea te je potrošnja baterije Androida s OLED ekranom i uključenim dark modom pri punoj svjetlini YouTubea bila čak 43 posto manja u odnosu na model bez aktivirane tamne strane zaslona.

Od posljednje verzije operativnog sustava za Appleove mobilne uređaje, omogućena je aktivacija tamne teme za iPhone, a na stranici PhoneBuff pokušali su izračunati kakav je utjecaj tamnog moda na bateriju. Na dva modela iPhonea XS (jedan s aktiviranim tamnim modom, drugi sa svijetlim) poseban robot na identičan način (sve postavke na telefonima bile su jednako namještene) koristio je aplikacije poput Googleovih karata, Twittera i YouTubea. Kada je nestalo baterije na modelu koji je koristio svijetlu temu, na tamnom iPhoneu ostalo je čak 30 posto baterije.

Baterija Imate stariji Android i baterija vam se brzo prazni? Ovo je jedan od mogućih razloga

Iako će ušteda baterije ovisiti o brojnim faktorima, novi test još je jedan dokaz toga koliko je koristan dark mode te se njegovo korištenje preporučuje vlasnicima smartphonea s OLED ekranima. U slučaju Appleovih uređaja, to su modeli X, XS i XS Max te 11 Pro i Pro Max, a od sljedeće godine sva tri modela (uključujući i nasljednika iPhonea 11 koji ima LCD) trebali bi imati OLED ekrane.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti