Google povećava privatnost anonimnog surfanja na Androidima

Za ponovni pristup otvorenim stranicama u anonimnom načinu rada, bit će potreban PIN ili potvrda biometrijom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.08.2021. / 14:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada žele sakriti svoju aktivnost na internetu, odnosno uređajima koje koriste, većina korisnika najčešće se odluči na opciju privatnog surfanja koju je moguće aktivirati na preglednicima internetskih stranica. Na Googleovom Chromeu to je anonimni način rada, odnosno Incognito mod, Appleov Safari ima privatni mod itd. Iako se, naravno, najčešće koristi kako bi se sakrili tragovi pregledavanja pornografskih stranica te npr. kada kupujete neki poklon pa ne želite da vam se reklame tog proizvoda počnu prikazivati jer bi tako partner/partnerica mogli saznati što smjerate, dio korisnika privatno surfanje konstantno koristi kako bi smanjio svoj digitalni otisak.

Slika nije dostupna Kritike zbog špijuniranja korisnika: Pogledajte nevjerojatnu količinu podataka koje Google prikuplja o vama

Google za verziju Chromea za Androide sada priprema jedan novitet s kojim će korisnici moći još više zaštititi svoju privatnost, odnosno privatno surfanje. Riječ je o opciji čijom će se aktivacijom morati upisati PIN ili koristiti biometrija kako bi pristupili otvorenim prozorima u anonimnom načinu rada. Dakle, kada surfate telefonom i ponovno želite pristupiti privatnim prozorima, to nećete moći napraviti bez potvrde otiskom prsta, prepoznavanjem lica, PIN-om i drugim načinima zaštite.

Tako će korisnici zaštititi svoju privatnost u slučajevima kada svoje telefone daju drugima za surfanje. Naime, ako sami otključate svoj telefon i date ga prijateljima da nešto pogledaju na Chromeu, oni s takvim novom opcijom zaštite neće moći pristupiti vašim otvorenim prozorima privatnog moda i saznati neke vaše tajne, odnosno vidjeti kojim stranicama surfate, a želite ih sakriti od njih.

Slika nije dostupna Chrome je i dalje najpopularniji preglednik internetskih stranica, a raste popularnost i Edgeu

Još nije poznato kada bi ova opcija mogla postati dostupna korisnicima Googleova Chromea na Androidima, no s obzirom na to da pristup istoj opciji već imaju korisnici Chromea za iOS, odnosno Appleove mobilne uređaje, za pretpostaviti je da neće proći puno vremena prije nego potvrda biometrijom i PIN-om za anonimni način rada stigne i na Androide.

Izvor: 9to5Google

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti