Kritike zbog špijuniranja korisnika: Pogledajte nevjerojatnu količinu podataka koje Google prikuplja o vama

DuckDuckGo putem Twittera napao je Google zbog količine podataka koje prikuplja kako bi, smatraju, špijunirao korisnike.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.03.2021. / 09:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple se posljednjih mjeseci želi nametnuti kao zaštitnik privatnosti korisnika pa će tako korisnici njihovih telefona moći brzo i jednostavno sami odlučiti žele li dijeliti svoje podatke s aplikacijama i servisima. Također, aplikacije u njihovoj online trgovini moraju biti transparentne u vezi s podacima koje prikupljaju od njihovih korisnika. U skladu s tim, i Google, odnosno aplikacije Gmail i tražilica nedavno su objavili detalje o privatnosti aplikacija te o podacima koje prikupljaju, a povezuju se s korisnicima.

Slika nije dostupna Apple je natjerao Google na neugodan potez: Otkrili su kakve točno podatke njihove aplikacije prikupljaju i za što ih koriste

Radi se zaista o velikom broju podataka koje Google prikuplja i povezuje s identitetom korisnika radi oglašavanja trećih strana, analitike, personalizacije proizvoda i funkcionalnosti aplikacije.

Ekipa koja vodi tražilicu DuckDuckGo odlučila je iskoristiti tu situaciju za kritiku Googlea i nevjerojatne količine podataka koje prikupljaju o korisnicima. Njihova tražilica u posljednje je vrijeme, kako su ponovno problemi s privatnosti i sigurnosti osobnih podataka na internetu postali aktualni, sve popularnija i bilježi rekordan broj pretraga. Putem Twittera iz DuckDuckGo komentirali su kako nije čudno da je Google mjesecima odugovlačio s objavom podataka o privatnosti, s obzirom na to kakve sve informacije o korisnicima prikuplja. Naime, Apple je pravila o transparentnosti o podacima koji se prikupljaju najavio još u prosincu, no Google je s tim čekao sve do druge polovice veljače.

Komentirajući Google, iz DuckDuckGoa su poručili i kako špijuniranje korisnika nema nikakve veze s razvojem odličnog preglednika internetskih tražilica ili browsera. Dokaz za to su njihovi proizvodi - tražilica DuckDuckGo i preglednik internetskih stranica kojima je na prvom mjestu privatnost te ne prikupljaju podatke o korisnicima.

Pretraživanje (Foto: Thinkstock) Rekordan broj pretraživanja na tražilici koja, za razliku od Googlea, ne prikuplja korisničke podatke

Iako smo, naravno, svi svjesni toga da Google zna više informacija o nama nego neki naši prijatelji ili rodbina, ta velika količina podataka koju prikupljaju, a koju su sada otkrili na App Storeu, ipak bi mnoge mogla iznenaditi. Kolika je razlika u podacima i informacijama koje prikuplja Google u odnosu na DuckDuckGo, najbolje pokazuje privitak objavljen u jučerašnjem tvitu DuckDuckGoa na kojem su nabrojeni svi osobni podaci koje predajemo Googleu pri korištenju tražilice i Chromea.

Izvor: MacRumors
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti