Chrome je i dalje najpopularniji preglednik internetskih stranica, a raste popularnost i Edgeu

Edge je prestigao Firefox i sada je treći najpopularniji preglednik internetskih stranica na stolnim i prijenosnim računalima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.04.2021. / 13:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što su Internet Explorer koji je godinama dominirao tržištem internetskih pregleda dostigle godine, ali i konkurencija, Microsoft se 2015. odlučio na radikalnu promjenu. S novom verzijom operativnog sustava za računala Windows 10 predstavio je potpuno novi preglednik internetskih stranica Edge koji dolazi predinstaliranim s novim računalima s Windowsima i čija popularnost tijekom godina raste.

Djeca surfaju internetom Microsoft testira novu opciju u Edgeu s kojom žele zaštiti djecu od brojnih opasnosti s interneta

Prošle godine Edge je, prema NetMarketShareu, prestigao Firefox i postao treći najpopularniji web-preglednik na svijetu. Prvo mjesto, jasno, drži Google sa svojim Chromeom, dok drugo pripada Safariju koji je prvi izbor za surfanje velikog broja ljubitelja i korisnika Appleovih uređaja. Firefox je pao na četvrto mjesto, a na petom mjestu je Opera.

Kompanija StatCounter nedavno je objavila svoj popis najpopularnijih preglednika internetskih stranica za stolna i prijenosna računala (dakle, nisu ubrojeni i podaci s mobilnih telefona i tableta) koji, iako se brojke razlikuju od NetMarketSharea, potvrđuje porast popularnosti Edgea i pad popularnosti Firefoxa. U odnosu na prošlu godinu i njihove prošlogodišnje podatke udio Edgea na tržištu porastao je s 7,81 na 8,03 posto, dok se u isto vrijeme udio Firefoxa smanjio s 8,1 na 7,95 posto. Safari koji se nalazi na drugom mjesto ima više od 2 posto prednosti nad Edgeom, no s obzirom na to da udio Microsoftova browsera raste, možda će u nekoj budućnosti zaprijetiti i Safariju.

Slika nije dostupna Microsoft će osvježiti izgled Windowsa 10

Ono što je sigurno je da nitko tako skoro neće zaprijetiti Googleovom Chromeu koji je na komotnom prvom mjestu ovog tržišta i drži više od 67 posto tržišta. Zanimljivo, na tom popisu nalazi se i gotovo pa zaboravljeni Internet Explorer koji i dalje ima svoju bazu korisnika te drži 1,71 posto tržišta.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti