Microsoft testira novu opciju u Edgeu s kojom žele zaštiti djecu od brojnih opasnosti s interneta

Poseban način rada u Edgeu namijenjen je djeci te unutar njega roditelji mogu napraviti popis dozvoljenih stranica kojima djeca mogu surfati te će se unutar njega koristiti “sigurni Bing”.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.02.2021. / 10:30

Djeca surfaju internetom (Foto: Hub385)

Internet je fantastično mjesto koje je u potpunosti promijenilo način na koji živimo i radimo. U isto vrijeme internet je i vrlo opasno mjesto na kojem vrebaju predatori i prevaranti te mjesto o kojem se može postati ovisan i zbog virtualnog, zanemariti stvaran svijet. No internet je pogotovo opasan za djecu, a brojni se roditelji teško nose s izazovima odgoja djece u digitalnom dobu u kojem im je sve dostupno jednim dodirom prsta - i zabava, i edukacija, ali i opasnosti kojih nisu svjesni i za koje sigurno nisu pripremljeni.

Slika nije dostupna Microsoft će osvježiti izgled Windowsa 10

Tehnološke kompanije pokušavaju pomoći roditeljima u nadzoru nad sadržajem kojem pristupaju njihovi mališani, a na jednoj takvoj opciji trenutačno rade i zaposlenici Microsofta. Kompanija je počela s testiranjem posebnog Kids Modea” u svom pregledniku internetskih stranica Edge koji je namijenjen djeci starosti između 5 i 12 godina te, naravno, njihovim roditeljima. Opcija je dostupna u sklopu Edge Insider programa i posebnih kanala za testiranje.

Za aktivaciju posebnog moda za zaštitu djece nije potrebno otvoriti poseban profil, već se može koristiti postojeći profil, no za izlazak iz tog dječjeg moda bit će potrebno upisati lozinku koju bi trebali znati samo roditelji. Unutar tog moda djeca će moći surfati “sigurnim Bingom” koji zabranjuje pristup stranicama koje nisu prikladne za djecu, a roditelji će moći postaviti listu dozvoljenih stranica kojima njihovi mališani mogu pristupiti i čitati sadržaj na njima. Naravno, ta se lista može konstantno nadopunjavati.

Surfanje internetom (Foto: Getty Images) Previše otvorenih tabova negativno utječe na raspoloženje i smanjuje produktivnost

Testiranje novog alata tek je počelo, a iz Microsofta kažu kako će se popis sigurnosnih opcija s kojima će nastojati zaštititi najmlađe od opasnosti s interneta, konstantno povećavati. Nije poznato kada će nova opcija izaći iz testne faze i postati dostupna svim korisnicima.

Izvor: Windows Central
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti