Tehnologija prepoznavanja lica omogućila nam je da jednostavnim pogledom otključamo pametne telefone, uđemo u svoje domove i tvrtke, a u Kini čak i da platimo račun u trgovini.

No korištenje te tehnologije za osiguravanje visokog morala u tvrtki? Upravo je to osmislio Canon u svojoj kineskoj podružnici.

Naime, kako javljaju mediji, kamere koje su postavljene po cijeloj zgradi prate izraze lica zaposlenika. Samo oni koji se smiješe mogu ući u radne prostore ili dogovoriti sastanak, kako bi tvrtka osigurala da su svi zaposlenici sretni, veseli i dobro raspoloženi.

Međutim, Canon nije jedina tvrtka koja koristi tehnologiju prepoznavanja lica (odnosno osmijeha) u kombinaciji s umjetnom inteligencijom i algoritmima. Druge tvrtke u Kini koriste iste programe kako bi pratile produktivnost svojih zaposlenika, mjereći koliko im dugo traje pauza za ručak, pa čak i kamo odlaze kad napuste ured (koristeći mobilne aplikacije).

Akademik Nick Srnicek za Financial Times prokomentirao je takav kineski način kontrole rekavši kako algoritmi i umjetna inteligencija u Kini ne zamjenjuju zaposlenike, već se koriste za upravljanje zaposlenicima.

Tehnologije povećavaju ritam kojim ljudi koji rade sa strojevima moraju raditi, umjesto da bude obratno, baš kao što se dogodilo tijekom industrijske revolucije u 18. stoljeću, istaknuo je Srnicek.

I dok bi nama u Europi takav način konstantne kontrole bio preveliko zadiranje u privatnost, u Kini je konstantni nadzor postao gotovo pa normalan.

Prisluškivanje, ilustracija Vrli novi svijet: Rade od 9 do 21 šest dana tjedno, a šefovi nadziru svaku minutu njihova vremena, čak i kada idu na WC

Međutim, samo zato što nemamo kamere na svakom koraku i ne moramo biti nasmijani tijekom cijelog radnog dana, ne znači da nas poslodavci ne nadziru. Digitalni nadzor dodatni je zamah dobio s pandemijom i radom od kuće. Tvrtke su objeručke iskoristile priliku da prate što i koliko zaposlenici rade koristeći VPN vezu za povezivanje s tvrtkom od kuće, iskorištavajući alate za nadzor aktivnosti koji su dio uredskih alata kao što je Microsoft 365, ili jednostavno čestim videopozivima.

Iako je Europa daleko od Kine, što se nadzora nad stanovnicima i zaposlenicima tiče, to ne znači da ih nema. Samo su puno suptilniji i možda malo manje invazivniji od kineskih te se nazivaju "alati za mjerenje produktivnosti zaposlenika". No kako su se brojne tehnologije i trendovi iz Kine polako proširili svijetom, ne bi nas trebalo iznenaditi ni da se ova tehnologija prepoznavanja osmijeha u budućnosti pojavi u Europi.

Izvor: Financial Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju