Vrli novi svijet: Rade od 9 do 21 šest dana tjedno, a šefovi nadziru svaku minutu njihova vremena, čak i kada idu na WC

Dio kineskih kompanija pokušava održati visoku učinkovitost zaposlenika kontroverznim rješenjima i sustavima totalnog nadzora.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.06.2021. / 12:57

Prisluškivanje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Dio kineske radne kulture uključuje i tzv. 996 radno vrijeme koje se odnosi na rad od 9 ujutro do 9 navečer šest dana tjedno. O takvom radnom vremenu govorio je i bivši šef Alibabe Jack Ma, koji je rekao da mu se ne trebaju ni javljati radnici koji ne žele raditi takvim (ubitačnim) tempom. Kako bi se pobrinuli da radnici koji provode 12 sati dnevno u uredima to vrijeme ne troše na surfanje internetom ili nešto drugo nevezano za posao, brojne kineske tvrtke nadziru i prate radnike korištenjem različitih softvera.

Slika nije dostupna Što mislite o ovakvom nadzoru? U Kini je hit stolna svjetiljka s kamerama koja prati svaki pokret djece tijekom učenja

Među inim, među tehnološkim kompanijama prilično je popularan softver nazvan “treće oko”, koji prati stranice kojima korisnici surfaju, sve što pišu na računalu, kao i vrijeme bez aktivnosti na računalima. Softver nadređenima daje prikaz aktivnosti u stvarnom vremenu te, ako se zaposlenik odluči malo odmoriti i pogledati neki videozapis ili stranicu s ponudama poslova, odmah će dobiti upozorenje.

Kako softver djeluje, opisao je za Business Insider 32-godišnji Jiang Yi, koji je radio u jednoj kineskoj tehnološkoj kompaniji srednje veličine u kojoj se koristio spomenuti softver. Rekao je kako je znao raditi 12 do 16 sati dnevno te je bio na rubu pucanja, kada mu je u ured ušao bivši šef s listom papira s njegovim dnevnim aktivnostima i upitao ga zašto je pogledao dva videozapisa na internetu umjesto da je radio. Također, softver nadređenima daje i tzv. izvještaje učinkovitosti na kojima je detaljno, iz minute u minutu napisano što je zaposlenik radio, koje je aplikacije koristio, odnosno kojim je stranicama surfao.

Sustav zaposlenike drži u strahu. Znaju da ih se nadzire tijekom 12-satne radne smjene. Život s radnim vremenom 996 dovoljno je jadan i bez toga da se živi u strahu, komentirao je Jiang i dodao da su neki zaposlenici zbog konstantnog nadzora sustava bili prisiljeni raditi po sistemu 007, odnosno biti online 24 sata dnevno.

Računalna sigurnost (Foto: Thinkstock) Hakeri upali u sustav nadzornih kamera pa zavirili u postrojenja Tesle i Hyperloopa

Treće oko, naravno, nije jedini softver koji se koristi za nadzor kineskih kompanija. Na BI podsjećaju na aplikaciju za nadzor Zhongduantong, koja čak prati koliko vremena zaposlenici provode na WC-u. Dio kompanija koristi softver koji, osim nadzora, na mobilnim telefonima zaposlenika blokira popularne aplikacije kako ne bi gubili vrijeme na privatne stvari i surfanje, već kako bi se u potpunosti posvetili poslu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti