Hakeri upali u sustav nadzornih kamera pa zavirili u postrojenja Tesle i Hyperloopa

Hakeri ističu da su mogli iskoristiti pristup kamerama i kako bi pristupili drugim dijelovima interne mreže u Tesli ili drugim tvrtkama u koje su zavirili.

Martina Čizmić | 10.03.2021. / 16:36

Računalna sigurnost (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

 Mala grupa hakera uspjela je upasti u sustave nadzornih kamera stotina tvrtki i uživo promatrati što se u tim tvrtkama događa. Hakeri su uspjeli doći do administrativnog pristupa kamerama Verkada, nakon čega su zavirili u Teslinu tvornicu u Kini, prostore tehnološkog stratupa Virgin Hyperloop, ali i zatvor u Alabami, brojne bolničke sobe, teretane, ali i policijske sobe za ispitivanje.

Iako se upad hakera može činiti kao veoma opasan sigurnosni propust, iza njega je zapravo drugačiji motiv. Kako je za Reuters otkrio jedan od hakera, švicarski developer Tillie Kottmann, željeli su privući pozornost i ukazati na problem stalnog nadziranja ljudi. Upad u Verkadin sustav uvelike im je olakšan kad su na internetu otkrili javno objavljene administrativne alate tog proizvođača sustava za nadzor.

Verkada je priznala upad u njihov sustav te dodala kako su onemogućili interne administratorske račune kako bi onemogućili daljnji neovlašteni upad. Također, dodali su kako istražuju kako je uopće do upada moglo doći te koliko je on mogao biti opasan. Naime, već su ranije priznali kako su maksimalno pojednostavili pristup svojim nadzornim kamerama, kako bi njihovi klijenti lakše mogli koristiti te nadzorne sustave. To im se, u ovom slučaju, obilo o glavu. 

No, hakeri ističu da su mogli iskoristiti pristup kamerama i kako bi pristupili drugim dijelovima interne mreže u Tesli ili drugim tvrtkama u koje su zavirili, što bi moglo ukazivati na veći propust od "samo zavirivanja u pojedine tvrtke". 

 

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti