Hakerski napad na Olimpijadu spriječila je - umjetna inteligencija

Tjedan uoči početka Olimpijade, softver Antigena baziran na umjetnoj inteligenciji Darktracea prepoznao je hakerski napad i automatski ga zaustavio.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.09.2021. / 10:42

Olimpijada će se održati u Tokiju (Foto: AFP)

Olimpijske igre u Tokiju protekle su u neobičnom ozračju uzrokovanom pandemijom, no osim virusa SARS-CoV-2, Olimpijadi su prijetile i druge vrste opasnosti - one iz kibernetičkog prostora. Jedan od takvih napada, kako su objavili iz tvrtke za kibernetičku sigurnost Darktrace, uspješno je zaustavljen, a posebno je zanimljiv način na koji se to dogodilo. Naime, svoje prste u to je uplela - umjetna inteligencija.

Olimpijada će se održati u Tokiju Paljenje olimpijskog plamena u Tokiju bit će spoj tehnologije i iznenađenja

Na meti napadača uoči početka Olimpijskih igara bio je olimpijski računalni sustav s kojim je netko povezao dva uređaja Raspberry Pi. Putem ovih minijaturnih računala napadači su se pokušali dokopati osjetljivih podataka čija bi objava mogla naštetiti ugledu sudionika Olimpijade ili bi mogla ugroziti njihovu sigurnost.

No softver Antigena baziran na umjetnoj inteligenciji Darktracea prepoznao je napad i automatski ga zaustavio, odnosno spriječio je prijenos podataka na servere kibernetičkih kriminalaca. O napadu su automatski obaviještene sigurnosne službe koje su uspjele pronaći skrivene uređaje i isključiti ih s računalnog sustava.

Dron (Foto: Thinkstock) Najsigurnije igre u povijesti ZOI-ja: Južna Koreja spremna je za napade dronova i hakera

Probleme s hakerskim napadima imali su i organizatori proteklih Olimpijada. Npr. iako su prije tri godine iz Južne Koreje najavljivali kako će organizirati najsigurnije Olimpijske igre u povijesti, ta su se uvjeravanja pokazala pogrešnim već pri otvaranju. Naime, hakeri su udarili na servere i računala nakon čega je ne samo srušena stranica Olimpijskih igara, već su izazvali i velike probleme s javnim WiFijem, zbog čega neki posjetitelji nisu mogli isprintati svoje karte.

Izvor: SportTechie
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti