Najsigurnije igre u povijesti ZOI-ja: Južna Koreja spremna je za napade dronova i hakera

Službe sigurnosti nisu spremne samo za terorističke prijetnje i hakiranja, već i za potrese i snježne oluje te će ovo biti najsigurnije igre u povijesti ZOI-ja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.02.2018. / 14:52

Dron (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

U Južnoj Koreji uskoro počinju Zimske olimpijske igre, a osim velikog truda koji je uložen na pripremu sportskih objekata, ova se zemlja godina priprema i za potencijalne sigurnosne prijetnje i terorističke napade, pri čemu najviše strahuju od sjevernog susjeda.

Osim klasičnih terorističkih napada, snage sigurnosti pripremaju se i za prijetnje novog doba – cyber-napade, hakiranja i bespilotne letjelice. Pored otprilike pet tisuća vojnika koji će patrolirati ulicama, Južna Koreja okupila je tim od oko 700 računalnih stručnjaka koji će pratiti DDoS napade, tražiti malware, zaustavljati pokušaje hakiranja i slično. Kao zaštitu od dronova koji bi mogli nositi bombe (let bespilotnih letjelica iznad mjesta natjecanja i nekih ulica bit će zabranjen) pripremljeni su i dronovi koji će mrežama hvatati dronove, kao i poseban radar namijenjen otkrivanju malih bespilotnih letjelica. Za borbu protiv dronova korejska vojska ima spremno i staromodno, ali učinkovito rješenje – vojnici iz helikoptera obarat će ih puškama.

Također, za ovu prigodu Južna Koreja pripremila je i poseban zrakoplov za nadzor koji će s visine od 150-200 metara pratiti sve aktivnosti na zemlji i, zahvaljujući inteligentnim kamerama visoke rezolucije, moći pratiti i najmanje aktivnosti posjetitelja, odnosno potencijalne teroriste. Ako zrakoplov primijeti prijetnju, o njoj će odmah obavijestiti jedinice na zemlji koje će krenuti u akciju. Osim tog zrakoplova ulice i mjesta oko olimpijskih dvorana i objekata nadzirat će dodatnih 900 inteligentnih kamera koji će pratiti situaciju na ulicama Pjongčanga, a ako ih netko ošteti, odmah će informirati snage sigurnosti.

Službe sigurnosti nisu spremne samo za terorističke prijetnje i hakiranja, već i za potrese i snježne oluje te će ovo biti najsigurnije igre u povijesti Zimskih olimpijskih igara, naveo je u razgovoru za Hankyoreh neimenovani izvor odlično upućen u sigurnosne pripreme uoči Olimpijade.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti