Kako je završila era Windowsa XP, samim time ista sudbina dijeli i Windows NT, operativni sustav koji još uvijek koriste brojne ustanove i kompanije diljem svijeta, većina njih razmišlja o novim rješenjima poput open-sourcea. 

München je treći najveći grad u Njemačkoj s oko 1.5 milijuna stanovnika. Njihova lokalna vlast zapošljava oko 33.000 ljudi od čega polovica svakodnevno radi na računalu. Računala su smještena u raznim dijelovima grada, te je 2001. godine bilo 22 organizacijske jedinice od kojih je svaka imala vlastitu IT strukturu, softver, zakrpe, dijeljene direktorije i mogućnost pristupa korisnicima kroz razne organizacije. 

Prije osam godina, München je počeo s testiranjem Debian sustava, da bi se 2009. godine prebacio na Ubuntu. Rezultati su itekako pozitivni, pa je tako do kraja 2012. godine na Linux prebačeno 12.000 računala, a danas ih je preko 14.000. Naravno, open-source sustavi poput Linuxa donose brojne prednosti, među njima i one financijske, pa je tako samo prebacivanje gradu donijelo uštedu od 10 milijuna eura, u što je uključena angažiranost vanjskih stručnjaka koji su radili kompletnu implementaciju, te interna edukacija. Do 2012. godine grad je uštedio čak 6.8 milijuna eura samo na Microsoftovim licencama. 

Naravno, ovo nisu dobre vijesti za Microsoft, pa je tako tadašnji CEO Steve Ballmer čak prekinuo godišnji kako bi osobno razgovarao s gradonačelnikom Münchena, očito neuspješno. Krajem 2013. godine cijeli projekt koštao je 23 milijuna eura, što je prilično velika ušteda naspram 34 milijuna eura koliko bi grad koštala samo nadogradnja na Windows 7 i novu verziju Officea. 

Kao što je vidljivo iz ovog slučaja, prebacivanje na open-source rješenja mogu biti od velike koristi i uštede za one koji to razumiju i spremni su malo promijeniti svoj mindset.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju