Muškoj populaciji se ovo neće svidjeti: Nova eksperimentalna kontracepcija za muškarce uključuje magnetske nanočestice i zagrijavanje testisa

Tim kineskih znanstvenika uspješno je proveo testiranja za kontrolu muške plodnosti na životinjama, no način na koji su došli do uspjeha, muškoj populaciji se nimalo neće svidjeti.

Branimir Vorša | 29.07.2021. / 15:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici s kineskog Sveučilišta Nantong poslužili su se trikom kako bi regulirali plodnost kod miševa, a isti princip trebao bi biti moguće provesti i kod muškaraca. Naime, oni su miševima injekcijom ubrizgali magnetske nanomaterijale te su ih nakon toga utjecajem vanjskih magneta navodili do testisa tih malih glodavaca.

Jednom kad su nanomaterijali završili tamo gdje su znanstvenici namjeravali da završe, onda su znastvenici iskoristili drugo magnetsko polje kako bi zagrijali te nanomaterijale toliko da su testisi miševa prestali proizvoditi spermu.

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Nano Letters.

Iako zvuči kao izrazito neugodno iskustvo, pristup kineskih znanstvenika prema muškoj kontracepciji zapravo je daleko manje neugodan od nekih sličnih pokušaja, tvrdi se u priopćenju vezanom za navedeno istraživanje.

Naime, u sličnim eksperimentima koristile su se znatno više temperature pa je postojao i realan rizik od ozljeda kroz opekline ili je pak bilo potrebno primanje injekcije izravno u testise, što je vrlo bolan postupak.

Kineski znanstvenici svojom metodom uspjeli su postići rezultat zagrijavanjem navođenih nanomaterijala na svega 40 stupnjeva Celzija, što je osjetno više od normalne tjelesne temperature, ali ipak bez rizika od opeklina.

Koža počinje pokazivati znakove opeklina prvog stupnja na temperaturi od 47 stupnjeva Celzija pa stoga zagrijani nanomaterijali ne nanose štetu nigdje gdje ne bi trebali.

Takav tretman uspješno djeluje i mjesecima, a nakon toga miševima se plodnost vratila u normalu.

Isprva su se miševima testisi smanjili zbog topline, a sedam dana nakon tretmana bili su i dlaje neplodni. 60 dana nakon tretmana plodnost miševa vratila se na svoju standardnu razinu.

Što se nanomaterijala tiče, oni su biorazgradivi te nestanu nakon određenog vremena iz organizma.

Izvor: Futurism

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti