Na Ruđeru predstavljeni rezultati prestižnog projekta ERC-a: Biološke membrane na djelu

Spoznaje dobivene tijekom projekta omogućile su stvaranje šire teorijske platforme koja se može primijeniti na cijeli niz sustava koji imaju osobine međupovršina, kako u biološkom smislu tako i u kontekstu funkcionalnih materijala.

Martina Čizmić | 28.09.2019. / 07:19

Tim s Instituta Ruđer Bošković (Foto: IRB)

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) predstavljeni surezultati prvog uspješno završenog projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) u portfelju IRB-a. Riječ je o projektu vrijednom 1,5 milijuna eura koji je okupio sjajan tim mladih istraživača pod vodstvom znanstvenice svjetskog glasa, prof. dr. sc. Ane Sunčane Smith.

Projekt punog naziva 'Biološke membrane na djelu: Poveznica proteinskih međudjelovanja, stvaranja makrostruktura i aktivnog transporta' započeo je 2013. godine u suradnji Instituta za teorijsku fiziku Sveučilišta u Erlangenu-Nürnbergu i IRB-a, na kojem je uređen istraživački prostor te omogućeno zapošljavanje tima mladih znanstvenika od kojih je čak četvero povratnika iz Njemačke.

Tijekom šest godina trajanja projekta, uspješan tim je pod vodstvom prof. Smith radio na istraživanjima koji povezuju fiziku, biologiju i fizičku kemiju, s ciljem razumijevanja procesa koji se odvijaju na staničnim membranama. Metode i koncepti definirani na istraživanim dvodimenzionalnim strukturama odmah su primjenjivani kako u znanosti o materijalima tako i u biofizici epitelnih tkiva.

Ravnatelj IRB-a dr. sc. David Matthew Smith čestitao je timu znanstvenika na izvanrednim rezultatima, istaknuvši pri tom da je ovo i uspješan primjer prihvaćanja i rješavanja jednog od najvećih izazova ne samo na razini IRB-a, već i na razini cijele Hrvatske, a to je kako zadržati mlade znanstvenike i stručnjake u Hrvatskoj.

Nužno je znanstvenicima osigurati kvalitetne uvjete za rad kakve odavno imaju i njihovi kolege diljem Europe. To je jedan od ciljeva strateškog kapitalnog projekta IRB-a ‘Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu’ (OZIP). Ovaj projekt vrijedan 72 milijuna eura već je osigurao podršku Europske komisije i Vlade RH, a omogućit će obnovu postojećih objekata IRB-a te izgradnju novih laboratorijskih prostora, potpuno opremljenih za znanstvena istraživanja u području informacijsko-komunikacijskih znanosti i tehnologija, istraživanja mora i okoliša, biomedicinskih znanosti te naprednih materijala i tehnologija. Ovakvo kapitalno ulaganje našim će znanstvenicima napokon pružiti suvremene uvjete za rad, jer jedino na taj način - stvaranjem kvalitetne istraživačke infrastrukture, uz poticajno zakonodavstvo, možemo ovim mladim ljudima omogućiti da rade izvrsnu znanost i zadržati ih u Hrvatskoj. Stoga mi je posebno zadovoljstvo potvrditi da početak realizacije OZIP-a možemo očekivati u 2020. godini. Zahvaljujući projektu ERC-a 'Biološke membrane na djelu' čije rezultate danas predstavljamo, na Institutu smo zaposlili pet mladih doktoranda, od toga je čak četvero povratnika iz Njemačke, na nama je i da ih zadržimo, zaključio je dr. Smith.

Glavne rezultate projekta danas je uzvanicima i medijima predstavila voditeljica projekata prof. dr. sc. Ana Sunčana Smith.

Glavni rezultat projekta je konceptualno objašnjenje, matematički opis i uspostavljanje metoda za opisivanje utjecaja stanične membrane na sparivanje membranskih proteina sa specifičnim proteinima u okolini. Te spoznaje omogućile su nam stvaranje jedne šire teorijske platforme koja se može primijeniti na cijeli niz sustava koji imaju osobine međupovršina, kako u biološkom smislu tako i u kontekstu funkcionalnih materijala, objasnila je prof. Ana S. Smith te istaknula kako su rezultati istraživanja publicirani u pet vrhunski znanstvenih časopisa s faktorom utjecaja većim od deset, a čak dvanaest radova objavljeno je u najboljim časopisima u području. Četiri nova rada su već pozitivno ocijenjena, a osam novih radova je u pripremi.

Povrh publikacija izuzetno važno prenosit znanje studentima te u tom smislu objavljivanje rezultata istraživanja u udžbenicima izuzetno važno, pogotovu kad mijenjate paradigme u svom području istraživanja, istaknula je prof. Smith.

Studentsku perspektivu iskustva rada na ovakvom međunarodnom projektu predstavio je sjajan tim mladih doktoranada: Nataša Vučemilović Alagić, Marko Hanževački, Josip-Augustin Janeš, Jakov Lovrić i Robert Stepić.

Osim što im je omogućio rad u poticajnom međunarodnom okruženju te uspješne publikacije rezultata, objavljenih nerijetko i na samim naslovnicama uglednih znanstvenih časopisa poput Angewandte Chemie International Edition, časopisa Chemistry - A European Journal te Nature Communications, ovaj je projekt mladim znanstvenicima omogućio razmjenu iskustava i predstavljanje rezultata svojih istraživanja svjetskim stručnjacima u sklopu međunarodnih konferencija, što je izuzetno važno za razvoj karijere mladih znanstvenika.

Projekti ERC-a u Europi i svijetu poznati su i kao 'znanstveni Oskari' jer se dodjeljuju isključivo na temelju izvrsnosti istraživačkog rada. Od rekordnih 3.329 prijava, projekt prof. Smith bio je odabran za financiranje uz još samo 286 prijedloga.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti