Žele vam prodati vašu domenu? Provjerite tko je točno njen vlasnik!

Da si je netko u pripremi prijevare dao truda, najbolje govori količina podataka koju navode u poruci.

Martina Čizmić | 19.11.2018. / 09:35

Prijevara na internetu (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Hrvatski poduzetnici u posljednje se vrijeme osim s redovitim obvezama koje idu uz njihov posao moraju braniti i od pokušaja prevare i ucjene. I to preko e-maila.

Kako nam je ispričala jedna hrvatska poduzetnica (podaci poznati redakciji), sve zapravo počinje veoma "nevino" i naizgled legitimno.

U njezin je Inbox koji koristi za poslovnu korespodenciju stigao e-mail sljedećeg sadržaja:

Poštovana (ime),
vlasnici smo domene (ime domene) na kojoj trenutno nema ništa na stranici.
Davne 2005. godina na stranici su se nalazili (nešto vezano uz posao kojim se bavi).
Sada smo dobili upit od jedne (slične tvrtke) iz Zagreba da žele tu domenu.
Mislim da bi bilo u redu prvo ponuditi vama ako ste zainteresirani jer ćete time svoje ime na internetu zaštititi.

Lp
Ian Pandža

E-mail prijevara (Foto: Zimo) (Foto: Zimo)

Naravno, naša je sugovornica u prvi tren pomislila kako se radi o legitimnom e-mailu, no nakon toga počela je "kopati".

Prva reakcija bila mi je  strah. Što ako je to stvarno istina? Koliko će to koštati? Što ću sad? prepričava nam naša sugovornica.

No nakon prvotnog šoka odlučila je vidjeti što zapravo stoji iza tog e-maila.

Prvo sam otišla na stranicu i vidjela da nema sadržaja te onda i provjerila je li ta domena zauzeta ili slobodna. Pokazalo se da je slobodna, kaže naša sugovornica i dodaje kako joj je upravo činjenica da je domena slobodna te da ju može kupiti bilo tko, zapravo bila glavni pokazatelj da se radi o prijevari.

Kako bi preduhitrila "ucjenjivače i prevarante", naša je sugovornica stvari uzela u svoje ruke.

Odmah sam registrirala i tu domenu, kaže, ali i dodaje da cijeli slučaj nije prijavila policiji. No kad se o cijeloj situaciji požalila na društvenim mrežama, shvatila je da to nije izolirani slučaj.

Odmah je u komentarima ispod nekoliko mojih prijatelja reklo da su dobili isto, ali vezano za njihov posao, kaže naša sugovornica.

Kako pojašnjava, prepoznala je prijevaru zbog specifične situacije u kojoj se nalazila kad je, prilikom otvaranja svoje tvrtke, pokušala registrirati dostupne domene.

Samo da objasnim. Nisam imala tu domenu registriranu jer kad sam zakupljivala domenu, jedna tvrtka mogla je zakupiti samo jednu .hr domenu. Sve .com i .net domene odmah sam zakupila, ali .hr samo odabrala (aktualnu domenu), a ova je domena uistinu ostala slobodna. Dakle, netko se potrudio pročešljati kroz sve opcije koje su registrirane i pronašao jednu koja nije. Također su si dali truda složiti priču da konkurentska tvrtka želi tu domenu, ističe naša sugovornica i dodaje: Da su oni investirali 500 kuna u moju domenu, još bi ju i mogli meni prodati, ali ovo je čisti blef. Ne znam tko bi na to nasjeo a da prvo ne provjeri je li mu domena slobodna.

Otišla je čak i korak dalje.

Čak sam iz radoznalosti odgovorila na taj mail, ali nisam dobila odgovor, završava svoju priču naša sugovornica.

S obzirom na sve učestalije financijske prijevare na internetu, Europol i MUP izdali su i kratki vodič kroz najučestalije prevare. Jedan je od glavnih savjeta upravo onaj koji je slijedila naša sugovornica – prije bilo kakve reakcije provjerite svaki sumnjivi e-mail.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti